Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Jos oikein erikseen haluaisi ahdistua, niin melko helppo keino olisi pohtia kuluttamistaan. Kulutushan tunnetusti pyörittää maailmaa.

Sitä voisi ensin ajatella, että jokainen ostopäätös on valinta. Valitsen, että käytän rahojani tiettyyn tuotteeseen tai palveluun kaikkien mahdollisten muiden tuotteiden ja palvelujen sijasta.

Erityisesti tämä korostuu ruokakaupassa, mutta toki muuallakin. Sitä paitsi myös ostamattomuuspäätökset ovat valintoja, mitä suurimmassa määrin.

Sitä pitäisi muistaa, että jokaisen ostoskoriin nostetun tuotteen takana on työtä, raaka-aineita ja energiaa. Jokaisella tuotteella on alkuperänsä ja elinkaarensa, hiilijalanjälkensä ja piilovetensä.

Lähi- ja luomuruokaa pitäisi kannattaa. Tarpeettomia muovipakkauksia välttää.

Pitäisi ottaa huomioon, missä tuotteet on valmistettu. Samalla joutuisi tunnustamaan, että lapsityöläisen keräämän eteläntomaatin hiilijalanjälki on kotimaista kasvihuonetomaattia pienempi.

Tai että vaikka afrikkalainen antilooppifilee on äärimmäistä ökyilyä ja kaukaa kuljetettua energiasyöppöä pakastetavaraa, niin toisaalta se on kotimaista sikanautaa onnellisemman eläimen lihaa.

Tuoteselosteiden pikkupräntin lisäksi olisi otettava huomioon kaksi seikkaa, joiden merkitys ei ole vallan vähäinen: hinta ja laatu. Jälkimmäiseen sisältyvät maku ja mieltymykset. Entä jos ulkomaisesta tuotteesta vain tykkää enemmän kuin kotimaisesta vaihtoehdosta?

Siinä sitä sitten tasapainottelisi syntien ja saavutusten välillä!

Eikä tietenkään riittäisi, että pohtisi tuotteiden etuja ja haittoja. Ei, sillä pitäisi ottaa huomioon myös se, mistä ja keneltä hyödykkeensä hankkii.

Lähikaupan valitseminen on pieni panostus paikallispalvelujen pysyvyyteen ja pari hitusta pois autoilun päästöistä. Silloin voi kuitenkin joutua tinkimään valikoimasta, eli edellä pohdituista tuoteominaisuuksista.

Vähittäiskaupan voi ohittaa kokonaan tilaamalla netistä suoraan valmistajalta, monia tuotteita jopa ulkomailta asti. Mutta voittaako sen etiikka postikuljetusten ympäristösynnit?

Entä onko yksittäistilaaja tavarakuljetusten kannalta sen syntisempi kuin tukkuliike? Tai voiko tuottajalta ostaminen olla karhunpalvelus heidän tuotteitaan myyville sympaattisille pikkuliikkeille?

Ai niin, kaikkia tuotteita ei edes tehdä Suomessa. Ei vaatteita oikeasti voi ostaa suomalaista suosivasti, ja urheiluvaatteita ostaessaan on melkein pakko hyväksyä lapsityövoimakin.

Päätöksenteon tueksi tarjotaan tietysti monenmoista sertifikaattia, ympäristömerkkiä ja alkuperäkaupan tunnusta. Pitäisikö niitäkin osata vertailla?

Merkkien merkityksen lisäksi kuluttajan muistin varassa on yritysten historia. Ahdistusta lisäisi mukavasti, kun ponnistelisi mieleensä ympäristörikos- ja kartellituomioita.

Tai sitä, ketkä kaikki ovatkaan ydinvoimayhtiöiden omistajayhtiöitä. Tai sitä, kenen oli se vastenmielinen tv-mainos, jonka äärellä vannoi boikotoivansa koko firmaa iäti.

Viimeiseksi voisi sitten muistaa, kuinka kaikkien pohdintojen taustalla vaikuttavat elämän oikeat suuret valinnat: perhe, asumismuoto, ammatti.

Jos esimerkiksi asettaa reunaehdon asua omakotitalossa, ei todennäköisesti voi asua kävelyetäisyydellä työpaikastaan. Monella paikkakunnalla se tarkoittaa käytännössä autoilua, mikä heijastuu välittömästi kulutukseen.

Jos työskentelee riittävän harvinaisella alalla, ei voi valita edes asuinpaikkaansa vapaasti. Puhumattakaan sitten työn vaikutuksesta käytettävissä olevaan varallisuuteen.

Ammatinvalinnan taustalla taas ovat kaikkein syvimmät asiat: kiinnostuksenkohteet ja luonteenpiirteet. Tiedä vaikka kotikasvatuskin, jos ahdistuksessaan päätyisi terapeutilta kysymään.

Näin siis, jos oikein erikseen haluaisi ahdistua.

Onneksi ihmiselle on sentään sen verran järkeä siunaantunut, että osaa vähän valikoida ahdistuksen aiheitaan.

Otan tänään tuotealkuperän ja pakkausjätteen, kiitos.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.