Kaikkien aikojen vaalit

Eduskuntavaaleista on tulossa huikea taistelu. Vuosikymmeniin asetelma ei ole ollut yhtä jännittävä, sillä tilanne on aidosti tasainen. Tämä näkyy ärhäkkänä ja innostuneena toimeliaisuutena.

Myös ehdokkaat - sekä konkarit että uudet - ovat ehkä totuttua aktiivisempia ja rohkeampia keskustelunavauksissa ja kannanotoissa.

Tasaisesta kamppailusta ja perustellusta luottamuksesta siihen, että onnistunut kampanja tuo menestystä kertoo se, että ehdokkaat pyrkivät kaikin keinoin maksimoimaan oman näkyvyyteensä sekä mediassa että turuilla ja toreilla. Kontaktointi Savon Sanomien toimitukseen sekä markkinointiin on ollut jopa meidän alan konkareiden kokemusten valossa ainutlaatuista.

Pohjois-Savossa puolueet ja ehdokkaat ovat poikkeuksellisen valveutuneita siitä, että äänestysaktiivisuuden kohoaminen voi tuottaa menestystä puolueesta riippumatta niille, jotka onnistuvat kampanjoinnissa. Potentiaalia on paljon ja nyt näyttää siltä, että se potentiaali olisi lähdössä liikkeelle. On kaikki syy odottaa, että Pohjois-Savossa äänestysprosentti nousee huomattavasti edellisiin vaaleihin verrattuna. Voidaan puhua jo vaalihurmoksesta.

Ja tuntuu, että jokainen haluaa juuri näissä vaaleissa vaikuttaa lopputulokseen niillä keinoilla, joita vaaleissa on - ehdokkaat kampanjoimalla raivoisasti ja äänestäjät tulemalla ahkerasti äänestämään.

Pohjois-Savossa kysymys on korostetusti siitä, pitävätkö vanhat voimasuhteet, vai muuttuuko tasapaino merkittävästi. Pohjois-Savossa huomio kiinnittyy myös siihen, että kaikilla puolueilla on kiinnostava ja onnistunut ehdokaslista. Harva voi olla varma läpimenostaan, sillä äänestäjiin vetoavia haastajia on paljon.

Tilanne on suorastaan herkullinen. Kaikki on mahdollista.

Television torstainen puheenjohtajien vaaliväittely osoitti, että myös puolueiden johtajat näkevät tilanteen samoin kuin allekirjoittanut. Peli on neljän suurimman puolueen osalta tasan ja käytännössä kaikilla muillakin on mahdollisuus menestyä.

Väittelyn suurin voittaja oli Jutta Urpilainen . Hän ei ole koko puheenjohtaja-aikanaan ollut televisiossa yhtä hyvä. Nyt näimme taistelevan, spontaanin ja luonnollisen Urpilaisen. Sellaisena hän esiintyy yleensä vain silloin, kun televisiokamerat eivät ole käynnissä.

Myös kokoomuksen Jyrki Katainen onnistui erinomaisesti. Vaikutelma oli rehellinen ja vakaa sekä avoin. Homojen adoptiota koskevaan kysymykseen hän antoi täydellisen vastauksen - sekä kansalainen Kataisen että puoluejohtaja Kataisen.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) oli odottamattoman vaisu, mutta uusia tilaisuuksia loistaa tulee vielä. Kiviniemi tuntui vielä säästelevän.

Selvästi ponnettomin oli persujen Timo Soini , jolta olisi odottanut tuoreimpien galluptulosten jälkeen vahvempaa esiintymistä. Saattoi tietenkin olla niin, että Soini vältteli vaikeita asiakysymyksiä ja virheitä. Ehkä Soini vain kruisaili kannatusluvuilla.

Näissä vaaleissa perussuomalaisten populistinen hurmos näyttäisi kantavan loppuun saakka. Urpilainen tuntuu viimeinkin saaneen SDP:n rivit ojennukseen. Kiviniemihän rauhoitti keskustan tilanteen jo hieman aiemmin.

Mediassa on tulkittu gallupeja niin, että kokoomus on hiljalleen menettänyt johtoasemaansa. Pitäisi kuitenkin nähdä gallupien taakse ja tarkastella historiaa myös hieman analyyttisemmin. Helposti unohtuu, että kokoomus on ollut erilaisten mittausten ykkönen todella pitkään eikä ole paikkaansa menettänyt kertaakaan. Myös keskusta näyttäisi pärjäävän lopulta hyvin.

Pääministeriehdokkaita on neljä. Toivottavasti tulevassa hallituksessa löytyy voimaa ja kykyä tehdä viisaita tulo- ja yritysveroratkaisuja ja rakentaa suomalaista teollisuutta tukeva energialeikkurimalli. Samalla pitäisi olla oikeudenmukainen näkemys aluepolitiikasta ja siitä, miten julkisia palveluita tuotetaan.

Olisi suotavaa, että hallitus ja eduskunta saisivat jotain aikaan myös työurien pidentämiseen liittyen. Tällä hetkellä kukaan ei esitä mitään tolkullista.

Totuushan on, että työurat eivät pitene putken kummastakaan päästä, jos yhteiskuntaan ei synny kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.