Kainuu mallillaan

Kainuussa kokeiltu aluehallintomalli on saamassa jatkoa. Aikanaan Paavo Lipposen aloitteesta liikkeelle lähtenyt "Kainuun malli" olisi voitu lopettaa niin haluttaessa vuonna 2012, mutta nyt sitä jatketaan neljän hallituspuolueen yhteisellä päätöksellä ainakin vuoteen 2016.

Hallinto- ja kuntaministeri Tapio Töllillä olisi ollut halua muuttaa kokeilu pysyväksi. Pyrkimys kariutui perustuslakiin. Sen mukaan hallintomallia ei olisi voinut suunnata yksin Kainuuseen, vaan sitä olisi pitänyt soveltaa koko maassa. Siihen taas muut maakunnat eivät ole vielä valmiit.

Kainuun mallissa kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä toisen asteen koulutus kuten lukiot on järjestetty maakunnalliselle pohjalle. Erityisesti alussa kokeilu herätti ristiriitaisia tunteita, eikä arvostelu ole laantunut vieläkään.

Enemmistö kunnallisista ja maakunnallisista päättäjistä on kuitenkin arvioinut yhteistyön taloudelliset hyödyt suuremmiksi kuin ne kunnallisen päätäntävallan menetykset, joita ylimaakunnallisesta hallinnosta seuraa. Jos kokeilu olisi keskeytetty vuonna 2012, Kainuussa olisi palattu lähtötilanteeseen, jossa jokainen kunta huolehti pääsääntöisesti itse palveluistaan. Siihen ei vähäväkisillä ja -varaisilla kunnilla olisi käytännössä enää varaa.

Kainuu on maakuntana kohtuullisen pieni ja yhtenäinen. Läntiset osat tosin ovat alkaneet pohtia, olisiko niiden järkevämpää siirtää katseensa Kajaanista Ouluun ja liittyä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Isommissa maakunnissa Kainuun mallin yksioikoinen soveltaminen ei ole yhtä yksioikoista kuin emo-Kainuussa.

Peruspalveluita voidaan tarjota nykyistä tehokkaammin muillakin tavoin. Yksinkertaisin tapa olisi liittää maakunnan kunnat yhdeksi ainoaksi suurkunnaksi, joka vastaisi keskitetysti ja ilman väliportaita kaikesta. Siihen on harvassa maakunnassa vielä henkistä valmiutta, ja tokko lie heti huomennakaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.