Kainuu mallillaan

Kainuussa kokeiltu aluehallintomalli on saamassa jatkoa. Aikanaan Paavo Lipposen aloitteesta liikkeelle lähtenyt "Kainuun malli" olisi voitu lopettaa niin haluttaessa vuonna 2012, mutta nyt sitä jatketaan neljän hallituspuolueen yhteisellä päätöksellä ainakin vuoteen 2016.

Hallinto- ja kuntaministeri Tapio Töllillä olisi ollut halua muuttaa kokeilu pysyväksi. Pyrkimys kariutui perustuslakiin. Sen mukaan hallintomallia ei olisi voinut suunnata yksin Kainuuseen, vaan sitä olisi pitänyt soveltaa koko maassa. Siihen taas muut maakunnat eivät ole vielä valmiit.

Kainuun mallissa kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä toisen asteen koulutus kuten lukiot on järjestetty maakunnalliselle pohjalle. Erityisesti alussa kokeilu herätti ristiriitaisia tunteita, eikä arvostelu ole laantunut vieläkään.

Enemmistö kunnallisista ja maakunnallisista päättäjistä on kuitenkin arvioinut yhteistyön taloudelliset hyödyt suuremmiksi kuin ne kunnallisen päätäntävallan menetykset, joita ylimaakunnallisesta hallinnosta seuraa. Jos kokeilu olisi keskeytetty vuonna 2012, Kainuussa olisi palattu lähtötilanteeseen, jossa jokainen kunta huolehti pääsääntöisesti itse palveluistaan. Siihen ei vähäväkisillä ja -varaisilla kunnilla olisi käytännössä enää varaa.

Kainuu on maakuntana kohtuullisen pieni ja yhtenäinen. Läntiset osat tosin ovat alkaneet pohtia, olisiko niiden järkevämpää siirtää katseensa Kajaanista Ouluun ja liittyä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Isommissa maakunnissa Kainuun mallin yksioikoinen soveltaminen ei ole yhtä yksioikoista kuin emo-Kainuussa.

Peruspalveluita voidaan tarjota nykyistä tehokkaammin muillakin tavoin. Yksinkertaisin tapa olisi liittää maakunnan kunnat yhdeksi ainoaksi suurkunnaksi, joka vastaisi keskitetysti ja ilman väliportaita kaikesta. Siihen on harvassa maakunnassa vielä henkistä valmiutta, ja tokko lie heti huomennakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.