Kaivosyhtiön kohtalo on täysin valtion varassa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti perjantaina, että Talvivaaran hakeutuminen yrityssaneeraukseen osoittaa yhtiön koko tulevaisuuden olevan vaakalaudalla.

Lausunto merkitsee sitä, että valtioneuvosto kokoaa nyt kaikkea mahdollista informaatiota Talvivaarasta, jotta se voi päättää yhtiön kohtalosta nopeasti.

Valtiolla on kaksi vaihtoehtoa. Se voi osallistua Talvivaaran kaivososakeyhtiön rahoitukseen, jotta yritys hyväksytään yrityssaneerausmenettelyyn. Toinen vaihtoehto on päästää Talvivaara kaatumaan konkurssiin saman tien.

Talvivaaran myyntiä tai osakeantia kukaan tuskin pitää enää mahdollisena, kun liiketoiminnan viikkotappio on 2,5 miljoonaa euroa.

Konkurssi on todellinen vaihtoehto myös valtion kaavailuissa. Vapaavuori asemoi valtion toimintaa jo viikko sitten, kun hän ilmoitti valtion tulevan mukaan markkinaehtoiseen rahoitusratkaisuun. Hän toisti vaatimuksen myös perjantaina. Toisin sanoen valtio on ilmoittanut yhtiölle ja sen rahoittajille, ettei se ryhdy päävastuulliseksi yhtiön rahoittajaksi. Markkinaehtoista ratkaisua ei löytynyt ennen yrityssaneeraushakemusta, eikä sellaista ole näköpiirissä vieläkään.

Valtion ja kansalaisten kannalta tärkeintä on tällä hetkellä se, että ympäristöongelmat tulevat hoidetuiksi. Sekään ei ole itsestään selvää. Talvivaaran ilmoitus metallitehtaan sulkemisesta kuukauden ajaksi sai elinkeinoministeriön huolestumaan ja toteamaan, että yhtiön ympäristövastuut eivät poistu nyt eikä mahdollisessa saneerausmenettelyssä.

Ministeriön toteamus oli paikallaan. Samalla olisi ollut hyvä todeta, että konkurssissa yhtiön ympäristövastuut sen sijaan katoavat. Ne häviävät taivaan tuuliin, mutta ympäristöongelmat jäävät, eikä tarvitse pitkään miettiä, keiden hoidettaviksi.

Pääsy yrityssaneerausmenettelyyn on mahdollista, sillä toimitusjohtaja Pekka Perä kertoi perjantaina, että merkittävimmät vakuudelliset velkojat tukevat velkajärjestelyä. Espoon käräjäoikeuden pitää päättää, täyttääkö Talvivaara muut yrityssaneerauslaissa mainitut edellytykset menettelyyn. Kaivosyhtiön on osattava vakuuttaa oikeus siitä, että maksukyvyttömyys poistuu saneerauksella ja että Talvivaara kykenee maksamaan saneerausmenettelyn aikana syntyviä velkoja.

Perä vakuutti, että Talvivaaraan kootut miljardin euron tavarat alkavat pian tuottaa. Toiveikkuus vaikutti vähintäänkin yliampuvalta, mutta jotain perää optimistisuudessa oli, kun STT välitti uutisen, jonka mukaan belgialainen Nyrstar harkitsee lyhytaikaista taloudellista tukea Talvivaaralle. Nyrstar on maailman suurin sinkintuottaja.

Talvivaaran pelastaminen ehkä säilyttäisi suoraan ainakin 1600 työpaikkaa ja välilliset vaikutukset huomioiden jopa 5000 työpaikkaa. Jos niiden säilyminen olisi taattua, päätös olisi poliitikoille varmasti helppo.

Vaan mitään takeita ei ole, kuten Talvivaarakin tylysti pörssitiedotteessaan totesi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.