Kaivosyhtiön kohtalo on täysin valtion varassa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti perjantaina, että Talvivaaran hakeutuminen yrityssaneeraukseen osoittaa yhtiön koko tulevaisuuden olevan vaakalaudalla.

Lausunto merkitsee sitä, että valtioneuvosto kokoaa nyt kaikkea mahdollista informaatiota Talvivaarasta, jotta se voi päättää yhtiön kohtalosta nopeasti.

Valtiolla on kaksi vaihtoehtoa. Se voi osallistua Talvivaaran kaivososakeyhtiön rahoitukseen, jotta yritys hyväksytään yrityssaneerausmenettelyyn. Toinen vaihtoehto on päästää Talvivaara kaatumaan konkurssiin saman tien.

Talvivaaran myyntiä tai osakeantia kukaan tuskin pitää enää mahdollisena, kun liiketoiminnan viikkotappio on 2,5 miljoonaa euroa.

Konkurssi on todellinen vaihtoehto myös valtion kaavailuissa. Vapaavuori asemoi valtion toimintaa jo viikko sitten, kun hän ilmoitti valtion tulevan mukaan markkinaehtoiseen rahoitusratkaisuun. Hän toisti vaatimuksen myös perjantaina. Toisin sanoen valtio on ilmoittanut yhtiölle ja sen rahoittajille, ettei se ryhdy päävastuulliseksi yhtiön rahoittajaksi. Markkinaehtoista ratkaisua ei löytynyt ennen yrityssaneeraushakemusta, eikä sellaista ole näköpiirissä vieläkään.

Valtion ja kansalaisten kannalta tärkeintä on tällä hetkellä se, että ympäristöongelmat tulevat hoidetuiksi. Sekään ei ole itsestään selvää. Talvivaaran ilmoitus metallitehtaan sulkemisesta kuukauden ajaksi sai elinkeinoministeriön huolestumaan ja toteamaan, että yhtiön ympäristövastuut eivät poistu nyt eikä mahdollisessa saneerausmenettelyssä.

Ministeriön toteamus oli paikallaan. Samalla olisi ollut hyvä todeta, että konkurssissa yhtiön ympäristövastuut sen sijaan katoavat. Ne häviävät taivaan tuuliin, mutta ympäristöongelmat jäävät, eikä tarvitse pitkään miettiä, keiden hoidettaviksi.

Pääsy yrityssaneerausmenettelyyn on mahdollista, sillä toimitusjohtaja Pekka Perä kertoi perjantaina, että merkittävimmät vakuudelliset velkojat tukevat velkajärjestelyä. Espoon käräjäoikeuden pitää päättää, täyttääkö Talvivaara muut yrityssaneerauslaissa mainitut edellytykset menettelyyn. Kaivosyhtiön on osattava vakuuttaa oikeus siitä, että maksukyvyttömyys poistuu saneerauksella ja että Talvivaara kykenee maksamaan saneerausmenettelyn aikana syntyviä velkoja.

Perä vakuutti, että Talvivaaraan kootut miljardin euron tavarat alkavat pian tuottaa. Toiveikkuus vaikutti vähintäänkin yliampuvalta, mutta jotain perää optimistisuudessa oli, kun STT välitti uutisen, jonka mukaan belgialainen Nyrstar harkitsee lyhytaikaista taloudellista tukea Talvivaaralle. Nyrstar on maailman suurin sinkintuottaja.

Talvivaaran pelastaminen ehkä säilyttäisi suoraan ainakin 1600 työpaikkaa ja välilliset vaikutukset huomioiden jopa 5000 työpaikkaa. Jos niiden säilyminen olisi taattua, päätös olisi poliitikoille varmasti helppo.

Vaan mitään takeita ei ole, kuten Talvivaarakin tylysti pörssitiedotteessaan totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.