Kaivosyhtiön tilanne ei jättänyt vaihtoehtoja

Torstaista tuli synkkä päivä kainuulaiselle kaivostoiminnalle Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssin takia. Uutinen ei ollut yllätys, sillä valtioneuvosto asetti Talvivaara-kriisiryhmän jo reilu vuosi sitten.

Erikoiseksi konkurssin tekee se, että pörssissä noteerattu emoyhtiö Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj jatkaa yrityssaneerauksessa toistaiseksi ja etsii edelleen rahoitusta kaivostoiminnan jatkamiseksi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi, että valtio ottaa tilanteen haltuunsa, mikä merkitsee konkurssimenettelyn vaihtumista julkisselvitykseksi, jonka seurauksena kuluvastuu siirtyy valtiolle. Ilmoitus oli odotettu ja tarpeellinen, sillä bioliuotukseen perustuvaa kaivostoimintaa ei voi noin vain lopettaa. Tällä hetkellä kaivosalueella on seitsemän miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä varastoituna. Allaskapasiteettia on rakennettava pikaisesti lisää.

Ympäristöongelmien lisäksi kaivostoiminnassa on myös tuotantopulmia. Lisäongelmia aiheuttaa se, että nikkelin maailmanmarkkinahinnat ovat matalalla. Uskomatonta Talvivaarassa on se, että kaivosalueeseen on panostettu jo miljardi, mutta edelleenkään ei ole varmuutta, toimiiko prosessi.

Ei ihme, että ministerin maalaama tilannekuva on synkkä. Veronmaksajien rahaa on mennyt jo paljon ja vielä enemmän taitaa mennä.

Valtio omistaa Solidiumin kautta 16,7 prosenttia emoyhtiöstä 149 miljoonan euron sijoituksellaan. Finnveran kautta valtio on lainannut emoyhtiölle rahaa 70 miljoonaa euroa, josta on yhä jäljellä 61,4 miljoonaa euroa. Tekes on antanut lainoja 1,4 miljoonaa ja 3,5 miljoonaa euroa avustuksia.

Vapaavuoren mielestä valtion kokonaisetu olisi, että kaivostoiminnalle löytyisi jatkaja. Epäilemättä niin on. Uskottavan ja osaavan teollisen toimijan löytäminen on kuitenkin enemmän kuin epävarmaa. Siksi valtiovallan on selvitettävä myös toiminnan lopettamisen vaihtoehdot.

Valtio antaa jo ensi viikolla 50 miljoonan euron lisätalousarvion, joka tarvitaan välittömiin toimiin Talvivaarassa ympäristökatastrofin välttämiseksi. Kaikkiaan Vapaavuori arvioi tarvitsevan 200 miljoonaa euroa valtiolta. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka tosin arvioi luvun osuvan alakanttiin, sillä pelkästään louhinnan aloittaminen uudelleen maksaisi 150 miljoonaa euroa.

Vapaavuoren ja Pokan esittelemien lukujen valossa ei ole uskottavaa, että Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssi olisi ollut vältettävissä 10 miljoonan euron lisärahoituksella. Yhtä epäuskottavaa on, että ympäristölupaehtojen tiukkuus olisi perimmäinen syy rahoituspulmiin.

Jos ja kun valtio panee kaivosalueen ympäristöasiat isolla rahalla kuntoon, todennäköisyys liiketoiminnan jatkumiselle kasvaa merkittävästi. Siksi olisikin kiinnostavaa tietää, miten pitkään valtiovalta jatkaa vakavaraisen toimijan etsimistä. Luonnollisesti aikataulu kiinnostaa myös mahdollisia kaivostoiminnan jatkajia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.