Kaksi eri maailmankuvaa

Yhdysvalloissa televisioväittelyillä on historiallisesti ollut suuri merkitys presidentinvaaleissa. Siksi keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Barack Obaman ja Mitt Romneyn ensimmäiseen televisioväittelyyn kohdistui suuria odotuksia.

Heti väittelyn jälkeen tehdyn mielipidemittauksen perusteella Romney näytti selviytyneen puolitoistatuntisesta keskustelusta Obamaa paremmin. Televisioyhtiö CNN:n tekemän mittauksen mukaan Romney voitti Obaman prosenttiluvuin 67–25.

Väittely ei ollut värikäs, jos värikkyyttä etsi rajuista hyökkäyksistä ja tunteellisista ilmaisuista. Sellainen ei sovi kummankaan ehdokkaan persoonallisuuteen ja tyyliin. Televisionkatsojat saivat seurata asiallista debattia.

Se tuli kuitenkin täysin selväksi, että ehdokkaiden maailmankuvat ja erityisesti käsitykset valtion asemasta amerikkalaisessa yhteiskunnassa poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Obama uskoo, että valtio voi edistää taloudellista kasvua ja muillakin tavoin vaikuttaa yhteiskunnan kehittymiseen. Romneyn konservatiivinen näkemys on, että valtion on puututtava mahdollisimman vähän vapaiden ihmisten elämään ja yritteliäisyyteen.

Politiikka Yhdysvalloissa ei ole samaa puuroa. Äänestäjillä on mahdollisuus valita.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.