Kaksi kullekin

Ravulle on käymässä vähän samalla tapaa kuin vesien toiselle arvolajille lohelle: herrasväen herkku kelpaa myös tavalliselle kansalle.

Allaskasvatuksen myötä lohesta on tullut suorastaan suomalaisten arkikalaa, joka on syrjäyttänyt ruokapöydästä hauen, ahvenen, särjen, lahnan ja muut perinteiset koko kansan kalat. Hauen paikalle on tullut lohen lisäksi myös kuha, josta istutusten ansiosta saa nykyisin runsaasti myös Savon järvistä.

Tänään alkavalla ravustuskaudella pyydystetään arviolta kymmenen miljoonaa saksiniekkaa. Matemaattisesti laskien saaliista riittää siis kaksi rapua kullekin suomalaiselle.

Sillä ei vielä nälkä lähde, joten rapuillallisten yleistymisestä huolimatta ravut nautitaan monessa taloudessa vielä niin sanottujen edustajien välityksellä. Harva syöjä maksaa sitä paitsi rapujaan itse, vaan toivoo löytävänsä herkuttelulleen sopivan sponsorin. Suomen kansantalouden tila ei ole niin huono, etteikö arvonsa tuntevilla yrityksillä olisi edelleen varaa kustantaa tavaksi tulleet rapuillalliset hyville ystävilleen ja liikekumppaneilleen.

Hyvän hinnan vuoksi rapukantoja pitäisi vahvistaa myös Savossa. Vaikka määrätietoista tutkimustyötä on tehty ravunviljelyn edistämiseksi, rapurutto tuhoaa toistuvin väliajoin työn tulokset.

Ravunviljely on siis melkein yhtä takaperoista kuin ravun käynti järven pohjassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.