Kaksi oli yli muiden

Kuopion hiippakunnan piispanvaalista ennakoitiin tasaista. Vaalin ensimmäinen kierros olikin tasainen, mutta vain kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan osalta. Eniten ääniä saivat professori Miikka Ruokanen (177) ja piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen (172). Toinen heistä valitaan Wille Riekkisen seuraajaksi vaalin toisella kierroksella kolmen viikon kuluttua.

Jolkkosen ja Ruokasen ero muihin ehdokkaisiin kasvoi lopulta yllättävän suureksi. Kolmanneksi eniten ääniä sai lääninrovasti Jaana Marjanen (117). Neljänneksi sijoittui hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen (103).

Ensimmäisen kierroksen tuloksen yksi tulkinta voisi olla, että hiippakunta haluaa nyt teologisilta linjauksiltaan liberaalia Riekkistä perinteisemmän piispan. Ylitulkintoihin ei kuitenkaan kannata sortua. Sekä Ruokasta että Jolkkosta voi kuitenkin koko luterilaisen kirkon mitassa luonnehtia keskitien kulkijoiksi, Ruokasta kuitenkin jonkin verran Jolkkosta konservatiivisemmaksi.

Juuri viimeksi mainittu saattaa olla tekijä, joka ratkaisee vaalin toisen kierroksen. Uudeksi piispaksi valitaan se, joka kerää eniten ensimmäisellä kierroksella pudonneille ehdokkaille annettuja ääniä.

Heti ensimmäisen kierroksen ratkettua kuulluissa arvioissa Jolkkosen mahdollisuuksia pidettiin vahvempina. Liberaaliksi tunnetun Häkkisen kannattajista ilmeisesti suurin osa tukee Jolkkosta. Hänen tukijoitaan löytyy todennäköisesti paljon myös Marjasen ja vaalissa viidenneksi jääneen Pauliina Kainulaisen (42 ääntä) äänestäjistä.

Koko ajan on kuitenkin muistettava, että toisella kierroksella ei ole annettu vielä yhtään ääntä. Kampanjoinnillakin on merkitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.