Kaksi periaatetta vastakkain

Suomi huoahti maanantaina iltapäivällä helpotuksesta, kun Finnairin ateriapalveluita koskenut työkiista saatiin sovituksi. Työriidan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Esa Longan jättämän sovintoesityksen.

Noin 400 työntekijää koskenut kiista olisi saattanut pahimmillaan pysäyttää koko Suomen viennin, jos kuljetusliittojen laajat tukilakot olisivat tiistaina alkaneet. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt.

Työriidassa oli vastakkain kaksi periaatetta.

Ateriapalveluista vastaava yhtiö LSG halusi siirtää työntekijänsä Ilmailualan unionin (IAU) työehtosopimuksesta Palvelualojen ammattiliiton (PAM) työehtosopimukseen. Tätä varten LSG itse vaihtoi työnantajaliittoa.

Työntekijät vastustivat siirtoa, koska heille se olisi merkinnyt ansioiden laskua. Valtakunnansovittelijan johdolla syntynyttä sopimusta IAU luonnehti periaatteellisesti tärkeäksi, koska siirto ei nyt toteudu.

Työnantajankin pyrkimyksiä voi ymmärtää. Työnantajalla on luonnollisesti oikeus valita liitto, johon se kuuluu. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on LSG:lle luonteva työnantajaliitto. LSG:n toimitusjohtaja olikin ratkaisun syntymisen jälkeen pettynyt.

Hän ennakoi muunlaisia säästötoimia. Työriidat LSG:ssä eivät ehkä vieläkään ole ohi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.