Kaksi suurta jyräsi Rehnin ja komission

Euroopan unioni yrittää laittaa jäsenvaltioittensa valtiontalouden kuriin ja herran nuhteeseen. EU-komissio on valmistellut talouskomissaari Olli Rehnin johdolla toimintamallin, jonka mukaan komissio valvoisi tasapuolisesti sekä isoja että pieniä jäsenmaita ja puuttuisi tarvittaessa tiukasti holtittomuuksiin esimerkiksi selkeästi määriteltyjen taloudellisten pakotteiden avulla.

Kun Rehnin mallia on valmisteltu eri maiden yhteistyönä, sen myös kuviteltiin kelpaavan kaikille jäsenmaille. Luulo ei ollut taaskaan tiedon väärti. Tämän viikon alussa kävi ilmi, että pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa oleva Ranska ei alistu komission holhoukseen, vaan haluaa valvoa talouskuria oman mielensä mukaan. Ranskalaisten sooloilussa sinällään ei ole mitään uutta, mutta erikoista oli se, että se sai mukaansa nyt myös Saksan, jota on pidetty Rehnin mallin lujimpana takuumiehenä.

Presidentti Nicolas Sarkozyn ja liittokansleri Angela Merkelin maanantaina Ranskan Deauvillessä neuvottelemassa talouspoliittisessa lehmänkaupassa unionin voimakaksikko vetää maton komission alta. Se katsoo, että kehnosti talouttaan hoitaneille maille määrättävistä pakotteista on päätettävä komission sijasta EU:n huippukokouksissa ja tarvittaessa enemmistöpäätöksin. Sopimukseen kuuluu myös pykälä, jonka mukaan talouskuria rikkoneet maat voidaan sulkea EU:n päätöksenteon ulkopuolelle.

Se on kova vaatimus, jonka hyväksymisellä Ranskan presidentti on todennäköisesti ostanut Saksan liittokanslerin puolelleen. Muuten on vaikea ymmärtää Merkelin täydellistä takinkäännöstä näin vakavissa talouspoliittisissa linjanvedoissa.

EU:n nykyinen perussopimus, Lissabonin sopimus, ei edellytä jäsenmailta enää yhtenäistä kantaa kaikissa asioissa. Enemmistöpäätöksetkin ovat mahdollisia tietyissä tapauksissa. Sarkozyn ja Merkelin kahdenkeskinen sopimus talouskuria koskevissa ratkaisuissa on kuitenkin vanhakantainen välistäveto, jollaisia ei pitäisi enää tapahtua eikä hyväksyä unionissa.

Talouskomissaari Olli Rehnin johdolla valmisteltu malli olisi kohdellut automaattisesti samalla lailla niin ranskalaisia, kreikkalaisia kuin suomalaisiakin - kaikkia 27 jäsenmaata. Kun päätökset nyt siirretään komissiosta Euroopan neuvostoon valtionpäämiesten ja pääministereiden tehtäviksi, se antaa aina tilaisuuden poliittiseen peliin erityisesti Ranskan tapaisille suurille jäsenmaille. Presidentti Sarkozyn ja hänen kaltaisensa tuntien unionin yhteiset edut ja tavoitteet alistetaan yksittäisten jäsenmaiden sisäpoliittisten tavoitteiden välineiksi.

Tämä ei ole missään nimessä oikein, ja pienessä Suomessa ymmärretään hyvin se murhemieli, jonka vallassa oma valtiovarainministerimme Jyrki Katainen on palannut takaisin kotimaahan Brysselistä. Saksa on ollut Hollannin ja Suomen rinnalla rakentamasssa Olli Rehnin mallia, ja nyt piti Saksankin pettää... Vie taas aikansa, kun luottamus palautuu ja voi puhua EU:sta myös pienten jäsenmaiden puolestapuhujana ja tasa-arvon kannattajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.