Kaksi suurta keulilla

Ensi vuoden eurovaalit ovat vain puolen vuoden päästä ensi toukokuussa. Yleisradion tällä viikolla julkistamassa mielipidetiedustelussa puolueiden kannatusluvut myötäilevät aika lailla samoja prosentteja, joita on nähty kotimaan politiikkaa koskevissa mittauksissa.

Ainoa merkittävä ero on, että kun keskusta on noussut ykköspuolueeksi kotona, kokoomus ajaa sen ohi eurokentillä. Ylen eurogallupissa molempien kannatus on prosentin, pari yli kahdenkymmenen. Perussuomalaiset tulevat kolmantena 17 prosentilla, demarit neljäntenä 15,4 prosentilla.

Suomelle on jyvitetty myös seuraavaan europarlamenttiin kolmetoista paikkaa eli nykyinen määrä. Nykyisillä kannatusluvuilla kokoomus ja keskusta saisivat Brysseliin ja Strasbourgiin kolme edustajaa, perussuomalaiset ja demarit kaksi ja kolme pienempää puoluetta kukin yhden. Vihreitten ja vasemmistoliiton paikka on aika varma, kun taas ruotsalainen kansanpuolue joutuu tekemään tosissaan töitä edustuksensa säilymisen hyväksi.

Kristillisdemokraattien kolmen-neljän prosentin kannatus on täysin riittämätön, ja puolue pystyy pitämään paikkansa vain onnistuneen vaaliliiton avulla. Viime vaaleissa se onnistui perussuomalaisten seurassa, mutta haluaako voitonnälkäinen Timo Soini enää kumppaneita kyytiinsä? Tuskinpa, kun hän on jo julkisuudessa puhunut kolmesta, neljästä paikasta puolueelleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.