Kaksoisagentit ja demokratia

Tampereen yliopistossa runsas kaksi viikkoa sitten tarkastetussa Leena Leväsvirran väitöskirjassa on tutkittu kunnallisten luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden rooleja.

Yksi tutkimuksen keskeisistä johtopäätöksistä on, että omaa asemaansa korostavat virkamiehet ja luottamushenkilöt kilpailevat keskenään. Pahimmillaan tämä saattaa merkitä sitä, että resursseja heitetään hukkaan, vaikka siihen ei murroksessa elävissä kunnissa olisi varaa.

Tuore tohtori pelkää, että varsinkin luottamushenkilöiden lisääntynyttä asiantuntijuutta käytetään puutteellisesti hyväksi kuntien hallinnossa. Virkamiesten kasvanut valta on myös uhka demokratialle.

JULKISUUDESSA (Helsingin Sanomat 4.2.) väitöstutkimuksen tuloksista on nostettu esiin ongelma, josta on on keskusteltu paljon jo aikaisemmin: kuntien luottamushenkilöistä suuri osa on joko oman kuntansa tai muiden kuntien tai kuntayhtymien palveluksessa.

Manner-Suomen kunnanhallitusten jäsenistä neljännes saa leipänsä kuntasektorilta. Hallitusten naisjäsenistä kuntasektorin palveluksessa on peräti 40 prosenttia, miehistäkin 12 prosenttia.

Leväsvirta nimittää oman kunnan palveluksessa olevia kunnanhallitusten jäseniä "kaksoisagenteiksi". Nimitys kuvaa hyvin tilannetta, jossa johtavat luottamushenkilöt valvovat omaa toimintaansa ja toimivat omina työnantajinaan.

Jonkinlaista rajaa lainsäädännöllä sentään on sentään asetettu. Kuntien ylimmät virkamiehet eivät saa asettua ehdolle kunnallisvaaleissa.

MITÄ haittaa kaksoisagenttien suuresta määrästä sitten on? Eivätkö juuri kuntien palkolliset tunne hyvin oman kuntansa asioita?

Tuntevatpa hyvinkin. Jopa liiankin hyvin.

Leväsvirran väitöstutkimuksen mukaan kaksoisagentit ovat nousseet merkittäväksi vaikuttajaryhmäksi. He toimivat enemmän luottamushenkilön kuin viranhaltijan tavoin, mutta samalla usein melko kapea-alaisesti ja omaa toimintasektoriaan edustaen.

Hieman yksinkertaistaen: opettajat vahtivat kunnanhallituksessa opetustoimen, lääkärit terveydenhoidon ja sosiaalityöntekijät sosiaalitoimen etuja.

Ongelma kärjistyy varsinkin silloin, kun kunnan on karsittava palveluitaan ja vähennettävä henkilöstöään. Kuntaliitoksiakin voidaan vastustaa, jos liitokset voisivat uhata omaa työpaikkaa.

Ristiriitaiset roolit haittaavat tehokasta johtamista kunnissa nimenomaan muutostilanteissa. Kuinka paljon parashankkeen takkuinen eteneminen Pohjois-Savossa johtuu kaksoisagenttien suuresta määrästä?

KUOPION kaupunki on hyvä esimerkki. Kuopion kaupunginhallituksessa on 11 jäsentä, joista neljä saa leipänsä Kuopion kaupungilta. Kolmen kaupunginhallituksen jäsenen työpaikka on lisäksi kuntien rahoittamassa KYSissä.

Kaikki nämä seitsemän luottamushenkilöä ovat tehtäviinsä kelvollisia kansalaisia. En väitä, että kukaan heistä olisi tehnyt tyhmyyksiä.

Siitä huolimatta asetelma ei ole terve. Se herättää kuntalaisissa epäilyjä.

Eräs keskeinen talouselämän vaikuttaja muistutti kaupungin sosiaali- ja terveystoimen tämän vuoden talousarviosta, jonka pohja on pettämässä jo tammikuussa. Hyväksyttäisiinkö yksityisessä yrityksessä budjettia, joka olisi laskettu yhtä heikosti?

Tuskin.

Miten se on mahdollista suuressa kaupungissa?

SEURAAVAT kunnallisvaalit järjestetään tämän vuoden lokakuussa. Vaaleissa kuntalaiset valitsevat itselleen mieluisat valtuustot.

Ei ole syytä lähteä rajoittamaan kuntien työntekijöiden ja viranhaltijoiden oikeutta asettua ehdolle kunnanvaltuustoihin nykyistä enemmän. Poliittisen osallistumisen on oltava mahdollisimman monen oikeus.

Olisi kuitenkin hyväksi, jos puolueiden kunnallisjärjestöt etsisivät kunnanhallituksiin nykyistä enemmän ihmisiä, jotka työskentelevät yksityisellä sektorilla. Se lisäisi luottamusta kunnanhallitusten työhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.