Kaksoiskansalaisuudesta tuli odotetusti vaikeuksia

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että Puolustusvoimat on ottanut käyttöön omat säännöt ja toimintatavat niitä kaksoiskansalaisia kohtaan, joilla on Suomen kansalaisuuden lisäksi Venäjän kansalaisuus. Tällaisia kaksoiskansalaisia ei enää oteta myöskään Puolustusvoimiin töihin. Käytäntö on ollut voimassa ”jonkin aikaa”. Yle Uutiset kertoo tapauksesta, jossa turvallisuusselvityksessä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiseksi paljastunutta henkilöä ei enää päästetty hänelle suunniteltuun työtehtävään. Työntekijän olisi pitänyt käyttää työssään Puolustusvoimien tietojärjestelmää, jossa on henkilökuntaa koskevia tietoja.

Uutisen mukaan myös varusmiespalvelukseen tulevien Suomi-Venäjä-kaksoiskansalaisten koulutusta rajoitetaan. Heitä ei kouluteta tehtäviin, joissa olisi mahdollista päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Erikoiseksi uutisen tekee se, että puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti sen ja arveli STT:lle kyse voivan olla tahallisesta virheellisen tiedon levittämiseen tähtäävästä informaatio-operaatiosta. Asiaa on syytä selvittää, paitsi Puolustusvoimien myös Ylen.

Suomi-Venäjä-kaksoiskansalaisuuteen liittyvät ongelmat nousivat julkiseen keskusteluun viime marraskuussa, kun Suojelupoliisi katsoi eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamassaan lausunnossa, että ”kaikki Venäjän kansalaiset ovat kaksoiskansalaisuudestaan riippumatta Venäjän lakien mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia”.

Kaksoiskansalaisuus tuli mahdolliseksi Suomessa kesäkuun alussa 2003. Lain mukaan suomalainen ei enää menettänyt Suomen kansalaisuuttaan saadessaan toisen valtion kansalaisuuden eikä vastaavasti ulkomaalaisen tarvinnut enää luopua aikaisemmasta kansalaisuudestaan, kun hän sai Suomen kansalaisuuden. Nyt lakimuutos näyttää virheeltä.

Puolustusvoimat vastusti etukäteen kaksoiskansalaisuuden mahdollistavaa lakia. Se katsoi lain helpottavan valtion edun vastaista toimintaa tiedustelussa ja vakoilussa. Lisäksi Puolustusvoimat varoitti lojaliteettiongelmista kriisitilanteessa. Perustelut vaikuttavat aivan tolkullisilta.

Jos olisi käynyt kuin Yle kertoi, olisi pitänyt selvittää, ylireagoiko Puolustusvoimat tai toimiko se jopa nykyisen kansalaisuuslain kirjaimen tai hengen vastaisesti. Virkamieslain mukaan kaksoiskansalaisia on kohdeltava esimerkiksi virkanimityksissä samalla tavalla kuin Suomen kansalaisia. Kaksi vuotta voimassa ollut turvallisuusselvityslaki tosin on parantanut mahdollisuuksia estää ennakkoon toimintaa, joka voi vahingoittaa muun muassa valtion turvallisuutta ja maanpuolustusta.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan lakiuudistusta kaksoiskansalaisuudesta. Se on tarpeen. Puheet suomalaisten sinisilmäisyydestä näyttävät kiristyneessä tilanteessa peräti aiheellisilta. Turvallisuusympäristön jatkuva muutos vaatii muutoinkin lainsäätäjiltä herkeämätöntä valveillaoloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.