Kala tuo eloa satamaan

Kuopion satamassa on nykyisellään enää yksi vika: se ei ole torilla keskellä kaupunkia. Kesän laivakausi ja muutamat isot kesätapahtumat herättävät sataman eloon muutamiksi keskikesän viikoiksi, mutta laivaristeilyjen loputtua Kuopion vanha sydän on vaarassa vaipua syvään horrostilaan seuraavaksi yhdeksäksi kuukaudeksi.

Sataman onneksi ja kaupunkilaisten iloksi jokasyksyinen Kalaryssäys on jatkanut sataman vuotuista elinikää yhdellä viikonlopulla jo kahden vuosikymmenen verran. Kolmisenkymmentä tuhatta ihmistä käy taas tässä viikonvaihteessa nuuhkaisemassa satama-alueelle levittäytynyttä meri- ja savukalan tuoksua.

Kalaryssäys on tehnyt myös kiitettävästi valistustyötä kotimaisen kalan puolesta. Särjet, hauet ja muut ”roskakalat” on nostettu siihen arvoon, joka niille kuuluu. Taiten laitettuna arvottomaksi arvioitu kala muuttuu samanlaiseksi arvokkaaksi herkuksi kuin mäti, jonka kalaryssäys on ottanut juhlavuotensa teemaksi.

Valistustyötä kotimaisen kalan puolesta on jatkettava ponnekkaasti. On liki kansallinen häpeä, että tuhansien järvien maan kansalaisten vuosittain nauttimasta kalasta 95 prosenttia on norjalaista kasvatettua lohta. Syy ei ole hallituksessa, vaan suomalaisissa itsessään. Niin kauppa kuin kuluttajatkin ovat valinneet helpoimman tien–yhteiseksi tappioksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.