Kallansillat sopii hyvin elvytyslistalle

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on aikaisemmin tehnyt listoja, jotka ovat aiheuttaneet itkua ja hammasten kiristelyä. Kuuluisin Sailaksen lista koottiin viime vuosikymmenen laman aikana, kun poliitikot eivät uskaltaneet suoraan ottaa nimiinsä valtion menoleikkauksia, vaan asettivat silloisen budjettipäällikön miinanpolkijaksi.

Tammikuun aikana Sailas kokoaa ensin valtiovarainministerin ja sitten koko hallituksen päätettäväksi listan, josta syntyy alkaneen vuoden ensimmäiseen lisätalousarvioon sisältyvä elvytyspaketti. Tällä kertaa Sailaksen lista antaa eikä leikkaa. Siksi muut ministerit ovat kilvan tarjoamassa omia hankkeitaan Sailaksen listalle.

Pohjois-Savossa jännitettiin keskiviikkona saako viitostien peruskorjaus välillä Päiväranta-Vuorela armon liikenneministeri Anu Vehviläiseltä (kesk.). Saihan se. Vehviläinen esittää, että paremmin Kallansiltojen uusimisena tunnettu hanke otettaisiin mukaan hallituksen elvytyspakettiin. Kyse olisi hankkeen aikaistamisesta.

Hanke sopii elvytyslistalle erinomaisesti. Se täyttää oikeastaan kaikki ne kriteerit, jotka pakettiin otettavilta hankkeilta pitää vaatia. Työt kohteessa saadaan alkuun nopeasti, hanke työllistää neljän vuoden ajan keskimäärin noin 300 työntekijää, ja sen elvyttävä vaikutus on suuri. Pohjois-Savosta on vaikea löytää toista yhtä perusteltua kohdetta.

Kallansiltojen vanhentuneet mekanismit ovat aiheuttaneet harmia ja suoranaisia vaaratilanteita viitostiellä jo vuosien ajan. Vanha nostosilta joudutaan kesäisin nostamaan pystyyn jo kohtalaisen pienten huviveneiden vuoksi. Silta on monta kertaa juuttunut yläasentoon. Samalla on katkennut liikenne yhdellä maamme valtaväylistä.

Kilometrien mittaiset paikallaan seisovat autojonot koettelevat kärsivällisyyttä, mutta kyse ei ole pelkästään siitä. Tukossa on ainoa tie Kuopiosta pohjoiseen. Vaihtoehtoisten reittien käyttäminen esimerkiksi pidentää reilun 15 minuutin matkan Kuopiosta Siilinjärvelle reiluun tuntiin. Jokainen ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa silloin, kun matka pitäisi taittaa paloautolla tai ambulanssilla.

Liikenneministeriön esitys Kallansiltojen uusimisen aloittamisesta jo tänä vuonna ei tietysti vielä tarkoita sitä, että kohde olisi mukana lopullisessa elvytyspaketissa. Ministeri Vehviläinen esitti keskiviikkona muitakin väylähankkeita sekä mittavaa panostusta perustienpitoon. Koko paketti Vehviläisen esityksen mukaan maksaisi 170 miljoonaa euroa ja voi olla, että jotakin joudutaan karsimaan, koska esityksiä tekivät myös muut ministerit.

Kallansiltojen karsiminen olisi kuitenkin hyvin lyhytnäköistä. Luotamme siihen, että valtiovarainministeriössä ymmärretään hankkeen tärkeys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.