Kallista toimintaa

Keskiviikkona julkaistusta Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksestä ilmenee, että oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet edelleen voimakkaasti. Samalla on kasvanut riski joutua oikeudenkäynnin maksumieheksi. Tutkimuslaitoksen selvityksessä todetaankin, että suhteessa saavutettaviin etuihin oikeudenkäynti on osapuolille melko kallis konsti ratkoa riitoja.

Selvityksen suunta ei ollut yllätys, mutta kulujen odotettua voimakkaampi kasvu sen sijaan oli ennalta odottamaton tieto. Kantajien keskimääräiset oikeudenkäyntikulut olivat viime vuonna 6 500 euroa ja vastaajien 5 500 euroa. Kolmentoista vuoden aikana oikeudenkäyntikulut ovat kaksinkertaistuneet, vaikka rahan arvon muutos otetaan huomioon.

Sanoma on sillä lailla hälyttävä, ettei tällä menolla tavallisella kansalaisella yksinkertaisesti ole varaa viedä riita-asiaansa käräjäoikeuteen. Jutun hävinnyt osapuoli saattaa joutua sellaisiin korvauksiin, ettei niitä normaaleilla palkkatuloilla makseta. Oikeudenkäynnin kalleus johtuu monesta eri osatekijästä. Yksi merkittävästi tekijä ovat asianajajapalkkiot. Niiden suuruudesta on puhuttu paljon myös rikosoikeudenkäynneissä.

Selvityksen laatijat ovat oikeassa todetessaan, että kokonaisuudessaan suomalainen riitaoikeudenkäyttö on murrosvaiheessa. Näin ollen olisi syytä ideoida uusia toimintatapoja, alentaa oikeudenkäyntikuluja sekä pohtia muita keinoja virallisen konfliktinratkaisujärjestelmän kehittämiseksi, jos halutaan säilyttää tuomioistuinten merkitys keskeisenä osana konfliktinratkaisujärjestelmää siviiliasioissa. Oikeusministeriön tulisikin pikaisesti ryhtyä pohtimaan uudenlaisia toimintatapoja. Nykymenolla kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä ja oikeusturva ovat vaarassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.