Kamppailua sävyttävät populistiset lupaukset

Huhti-toukokuussa järjestettävistä Ranskan presidentinvaaleista on tulossa kahden kauppa: mielipidetiedustelut lupaavat tasaista kamppailua nykyisen oikeistopresidentin Nicolas Sarkozyn, 57, ja sosialistien François Hollandin, 56, välillä. Vaalien kolmas ehdokas on äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen, 43.

Taistelun kiivautta kuvaavat ehdokkaiden viimeaikaiset lausunnot. Sarkozy lupaa Ranskan keskeyttävän Schengen-sopimuksen soveltamisen, jos hänet valitaan jatkokaudelle. Hollande puolestaan haluaisi aukaista viime joulukuussa vaivalla neuvotellun EU-maiden budjettikurisopimuksen. Le Pen puolestaan on vaatinut Ranskan eroa eurosta.

Muualla Euroopassa ehdokkaiden äkkijyrkkiä kannanottoja on ihmetelty. Ehdokkaiden näkökulmasta kysymys on ääntenkalastuksesta. Oikeistolaiset ymmärtävät hyvin ehdokkaansa Schengen-vastaisuuden, sillä Ranskaan virtaa paljon laittomia maahanmuuttajia.

Hollanden keskeisin vaalilupaus on, että EU:n budjettikurisopimus neuvotellaan uudelleen. Hollande haluaa sopimukseen luottamuksen, vastuullisuuden ja kasvun osiot. Hän haluaisi muutoksia itsenäisen Euroopan keskuspankin (EKP) rooliin.

Le Penillä ei liene mitään mahdollisuuksia presidentinvirkaan. Hänen äänensä siirtynevät vaalien toisella kierroksella valtaosin Sarkozylle.

Sarkozy ajanee läpi Schengen-sopimuksen muutokset, jos hänet valitaan presidentiksi. Sopimus on suoranainen este taistelussa laitonta maahanmuuttoa vastaan. Sarkozy saa tukea Italialta, jolla on vaikeuksia meren takaa Pohjois-Afrikasta tulevien laittomien maahanmuuttajien kanssa.

Sarkozyn vaalilupaus herättää paljon närää EU:n kansalaisissa. Ihmiset pitävät erittäin hyvänä uudistuksena kansalaisten vapaata liikkuvuutta unionin alueella. Esimerkiksi Saksasta on kuulunut kriittisiä ääniä Sarkozya vastaan. Niiden mukaan EU:n pitäisi keskittyä unionin ulkorajojen valvontaan eikä sulkea rajapuomeja unionin sisällä.

Sarkozyn suosio on laskenut monien sotkujen ja julkisten lausuntojen vuoksi. Hänelle eivät välttämättä riitä oikeiston äänet. Istuva presidentti on kalastellut ääniä sosialistien leiristä lupaamalla hyvätuloisten verotuksen kiristämistä.

Hollande on lyönyt Sarkozya sanan säilällä koko alkuvuoden. Hän lupaa kumota Sarkozyn läpi ajaman eläkeiän korottamisen 62 vuoteen. Hänkin verottaisi rikkaita ja ohjaisi rahaa 60000 opettajanvirkaan ja 150000 nuoren työllistämiseen.

Uhkaus budjettikurisopimuksen auki repimisellä on turhaa uhoa, sillä Ranska joutuisi muiden EU-valtioiden silmätikuksi ja joutuisi pitkällä tähtäimellä suuriin vaikeuksiin. Hollanden ajatukset ovatkin tyylipuhdasta populisimia.

Ranskan on tiukennettava omaa menokuriaan. Kenenkään vastuullisen johtajan ei pitäisi uhota mitään muuta. Ranska joutuu kiristämään rikkaiden verotusta, mutta samasta ”riemusta” pääsevät nauttimaan myös vähempituloiset. Etuisuuksien karsiminen, eläkeiän nostaminen ja verotuksen kiristäminen nostavat vielä monta kertaa tunteita pintaan lakkoherkässä Ranskassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.