Kampuksella on taas syytä ylpeyteen

Äyräpään palkinto on käsite suomalaisen lääketieteen alalla. Se on monen tutkijalääkärin unelma, joka maanantaina täyttyy kuopiolaisen akatemiaprofessorin Seppo Ylä-Herttualan kohdalla.

Vaikka Helsingin seutu on valtakunnan päälehden tuella viime aikoina vähätellyt kuopiolaista tiedeosaamista lääkekeskuskilpailun takia ja keskittynyt irvailemaan paikallista torielämää, voivat kuopiolaiset jälleen röyhistää rintaansa.

Geenihoitojen kehittäjä on kunniansa ansainnut. Ylä-Herttualan aivokasvaimen hoitoon kehittämästä valmisteesta saattaa tulla ensimmäinen länsimainen syövän geenihoitolääke.

Tulevana maanantaina myös kuopiolainen neurologian professori Hilkka Soininen saa tunnustusta valtakunnallisilla Lääkäripäivillä. Jo 30 vuoden ajan hän on sinnitellyt Alzheimerin taudin arvoituksen äärellä.

Kyllä Savilahden kampus on oikea, tasokas tiedeyhteisö, joka tuottaa myös kansainvälisiä kiintotähtiä.

Tämä on jo kolmas kerta, kun Äyräpää-palkinto tuli Kuopioon. Kaksi vuotta sitten sen sai yliopiston kansainvälisesti siteeratuin tutkija, professori Markku Laakso. Hän on vuodesta toiseen tutkinut etenkin keski-ikäisten miesten metabolista oireyhtymää ja diabetesriskiä.

Laakson viime vuosien tutkimuksissa on jo nyt käynyt 7 000 kuopiolaista, viidenkympin korvilla olevaa miestä.

Vuonna 1994 samaisen palkinnon sai edesmennyt Juhani Jänne, Ylä-Herttualan tavoin AIV-instituutin kärkinimi. Vaikka Jänteen suururakasta, siirtogeenisestä Huomen-lehmästä ei tullut lääketehdasta, juuri hänen aikanaan mittavat geeniterapiahankkeet pantiin alulle.

Ylä-Herttuala kuuluu alansa eturivin tutkijoihin maailmalla, mutta myös tavalliselle itäsuomalaiselle ihmiselle hänen tutkimusryhmänsä puurtamisella on valtava merkitys. Ainakin monen lähipiirissä ja sukulaisissa on ihmisiä, jotka kärsivät sepelvaltimo- ja aivosairauksista.

Muistan, kun vuonna 1995 Ylä-Herttualan johdolla tehtiin Pohjoismaiden ensimmäinen geeninsiirto aivosyöpäpotilaalle. Se oli suuri tapaus.

Silloin tuntui vaikeaselkoiselta, että hoitogeenin vei aivojen solukkoon virus. Tavallinen flunssavirus oli jalostettu kuljettimeksi, joka vei hoitogeenin tuhoamaan syöpäsolukkoa.

Pisimmälle edennyt Ylä-Herttualan sovellutus on juuri geenihoitovalmiste, jolla on kyetty lähes kaksinkertaistamaan aivosyöpäpotilaiden jäljellä oleva elinaika perinteisempiin hoitoihin verrattuna.

Myös Soinisen työn ansiosta monen elinpäivät saavat jatkoa ja laatua. Hänen työnsä merkitys vain kasvaa, kun väestöstä yhä useampi on eläkeikäinen. Noin seitsemän prosenttia meistä on dementian uhri täytettyään 65 vuotta. Yli kahdeksankymppisenä sama vaiva on joka kolmannella.

Ei siis ihme, jos lääkekehitys molemmilla aloilla käy kuumana.

Kuopion yliopisto on mittaluokassaan hyvin mukana, kun rinnalla on tasokas yliopistosairaala. Lisää intensiteettiä työhön tulee, kun liitto Joensuun yliopiston kanssa toteutuu. Silloin Itä-Suomen yliopisto on maan kolmanneksi suurin.

Molemmat palkitut ovat tuottaneet valtavan määrän hyviä uutisia tähänkin sanomalehteen.

Savon Sanomien sähköinen juttuarkisto perustettiin vuonna 1996.

Parilla näpäytyksellä se paljastaa, että pelkästään tuosta vuodesta tähän päivään mennessä Hilkka Soinisen nimi on mainittu positiivisessa tiedeuutisessa 97 kertaa. Ylä-Herttualan nimi on ollut palstoilla 178 kertaa.

Paperiarkistossa olisi ainakin Soinisen osalta vielä toinen mokoma ja kenties enemmänkin.

Eivätkä uutiset lopu tähän.

Lisäksi molemmilla tutkijoilla on myös iso joukko tutkijakollegoita, kasvatteja ja uusia oppilaita.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.