Kannabiksen vaikutuksia on viisasta varoa

Kanadan äskettäinen päätös laillistaa kannabiksen käyttö kaikkiin tarkoituksiin oli Suomessakin suuren riemun aihe kaikille niille, jotka katsovat kannabiksen kuuluvan nykyaikaisen ihmisen elämään.

Huumepolitiikan muutos Kanadassa on niin valtava, että siitä on väistämättä seurauksia jo lyhyellä aikavälillä. Se kun vapauttaa ja yllyttää ihmisiä kokeilemaan kannabiksen viihdekäyttöä, jota ei ole hyvä suositella kenellekään.

Kannabis heikentää solujen energiantuotantoa, mistä seuraa vaikutuksia muistiin sekä aivojen, sydämen ja lihasten toimintaan. Toimintamekanismi selittää osaltaan sitä, että kannabiksen lääkekäytön hyödyistä on tutkimusnäyttöä. Kannabinoidit lievittävät kipua ja vähentävät kemoterapiasta johtuvaa pahoinvointia ja oksentelua syöpäpotilailla.

Kanadassa yksi tavoite on vähentää huumeen katukauppaa, joka on suurelta osin rikollisten hallussa. He myyvät myös kannabista voimakkaampia huumeita. Idea on, että kannabiksen käytön laillistaminen yli 18-vuotiaille vähentäisi huumeen käyttöä alaikäisten keskuudessa. Päätöksellään Kanada tavallaan myöntää epäonnistumisensa huumeiden käytön estämispyrkimyksissä. Kannabiksen käyttö yleistyi maassa laittomuudesta huolimatta.

Laillistamista lievempi vaihtoehto on dekriminalisaatio, joka poistaisi huumeiden käytön ja pienten huumemäärien hallussapidon rangaistavuuden. Dekriminalisaatiota on tosin esitetty kaikille huumeille.

On hyvä miettiä, onko lopulta kenestäkään kantamaan vastuuta seurauksista, joita kannabiksen käytön mahdollisista haittavaikutuksista koituu yksilöille ja yhteiskunnalle. Viisaampaa on varoa kuin kokeilla ja katua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Kauppahalliaarre

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.