Kansa alkaa parveilla

Juhannus tyhjentää kaupungit väestä, kun niiden väki pakenee hetkeksi takaisin luontoon järvien rannoille. Tällä viikolla alkavat kuitenkin taas kansakunnan perinteiset kesäiset kokoontumisajot, kun festivaali- ja juhlakesä puhkeaa parhaimpaan kukkaansa.

Pohjois-Savonkin teillä kulkee näinä päivinä liki katkeamattomana jonona matkailuautojen ja -perävaunujen jono kohti Pohjois-Karjalan Liperiä, jossa lestadiolainen valtavirta viettää vuotuisia suviseurojaan arviolta 70 000 vieraan voimin.

Kuopiossa juhlakausi aloitettiin jo ennen juhannusta tanssien ja soiden, mutta varsinaiset joukkojuhlat käynnistyvät vasta tällä viikolla sataman viinijuhlilla.

Herättäjäjuhlat Kiuruvedellä, kansanmusiikkifestivaali Ysti Lapinlahdella, oopperajuhlat Savonlinnassa, musiikkijuhlat Joroisissa... Kenenkään ei tarvitse miettiä Savossakaan tulevina viikonloppuina, missä aikaansa viettäisi. Tarjonta on ylenpalttinen eikä tasossakaan ole valittamista.

Vilkkainta sesonkiaikaa jatkuu pitkälle elokuuhun. Savon loppuhuipennus nähdään ilmeisestikin elokuun alussa Mikkelissä, jonne valtakunnallinen Farmari-näyttely tuo vähintäänkin saman verran väkeä kuin lestadiolaisten suviseurat Liperiin.

Ulkomaalaisten silmissä suomalaisten kesäinen juhlainto näyttää todennäköisesti hyvin erikoiselta ja jopa eksoottiselta. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien talousvaikeudet kertovat, että suurten tapahtuminen järjestäminen käy vuosi vuodelta yhä vaikeammaksi.

Voi olla, että moni vakiintunut festivaali jopa kaatuu rahapulaan lähivuosina. Taide on tyyristä eikä vain oopperataide, johon Savossa on paljon panostettu. Mutta kuolema ei ole tässäkään tapauksessa maailmanloppu: kun yksi festivaali kuolee, perustetaan tilalle pian kaksi uutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.