Kansa haluaa valita kunnanjohtajansa

Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen puhui viime torstaina Kankaanpäässä järjestetyssä kansanvallan päivän juhlassa muun muassa äänestysaktiivisuudesta. Urpilaisen mielestä äänestysaktiivisuus kuntavaaleissa pitäisi kyetä hinaaman yli 70 prosentin. Urakka on kova ja voi olla, että se ei onnistu ainakaan vielä ensi syksyn vaaleissa. Vuonna 2004 järjestetyissä edellisissä vaaleissa äänestysprosentti koko maassa oli 58,6.

Urpilaisella oli tarjottavanaan esitys, joka hänen mukaansa saattaisi innostaa ihmisiä vaaliuurnille. Urpilaisen mielestä kunnanjohtajat pitäisi vastaisuudessa valita suoralla kansanvaalilla. Mikään aivan uusi ajatus tämä ei Urpilaisen omassa puolueessakaan ole. Sitä makusteltiin jo kesäkuussa SDP:n puoluekokouksessa Hämeenlinnassa.

Samaa mieltä Urpilaisen kanssa on kansan enemmistö. Pohjois-Savon entisen maakuntajohtajan Antti Mykkäsen johtama Kunnallisalan kehittämissäätiö julkisti äskettäin teettämänsä kyselytutkimuksen, jonka mukaan 67 prosenttia suomalaisista haluaisi valita omien kuntiensa johtajat suoralla kansanvaalilla. Nykylainsäädännön mukaan se ei kuitenkaan vielä ole mahdollista.

Tutkimustulos näyttää herättäneen myös kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk.), joka Suomen Kuntaliiton seminaarissa Porissa oli jo valmis harkitsemaan lain muuttamista. Kiviniemen mielestä suoraa kansanvaalia voidaan harkita, jos se todella saa ihmiset nykyistä enemmän kiinnostumaan kunnallispolitiikasta. Nopeimmillaan lainmuutos voisi Kiviniemen mielestä toteutua jo vuonna 2012 eli neljän vuoden kuluttua.

Vielä viime talvena kuntaministeri torjui Tampereen kaupungin esityksen. Tampere otti ensimmäisenä kuntana käyttöön niin sanotun pormestarimallin. Tampereen kaupunginvaltuusto on valinnut keskuudestaan pormestarin ja neljä apulaispormestaria. Kaupunki esitti helmikuussa Kiviniemelle, että pormestarit voitaisiin vuonna 2012 valita suoralla kansanvaalilla.

Suoran kansanvaalin mahdollisuus olisi hyvä ennakkoluulottomasti ja avoimesti tutkia. Suomessa kansa saa valita nykyään presidentin, mutta ei oman kuntansa johtajaa. Presidentinvaalit myös kiinnostavat kansaa ja äänestysprosentti on selvästi korkeampi kuin eduskunta- tai kunnallisvaaleissa.

Ongelmaton uudistus ei varmasti olisi. Pitäisi esimerkiksi miettiä, miten purettaisiin mahdolliset konfliktitilanteet, kun kansan valitsema kunnanjohtaja olisi eri mieltä kuin kansan valitsema kunnanvaltuusto. Ensimmäisenä tulee mieleen, että tällaisissa tilanteissa kunnanjohtajan olisi taivuttava. Valtuustolle pitäisi myös säätää oikeus määräenemmistöllä erottaa kunnanjohtaja.

Muualla maailmassa kansan valitsemat pormestarit ovat arkipäivää. Miksi malli ei voisi toimia myös Suomessa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.