Kansa housut kintussa

Suomalaisille on lupailtu viime vuosina toistuvasti, miten me olemme matkalla todelliseen kansalaisyhteiskuntaan. Siinä kaikki ihmiset otetaan mukaan asioitten valmisteluun heti alusta pitäen, joten mitään päätöksiä ei tehdä salaa heidän selkänsä takana. Pitkästyttäviin kokouksiin ei tämän päivän kansalaisia juuri saa mukaan, mutta onhan reaaliaikaisen yhteydenpidon välineeksi kehitetty oiva väline - internet.

Mutta mikä on tässäkin asiassa se oikea todellisuus?

Kohuttu ja kallis jätevesiasetus on viime kuukausien todellinen malliesimerkki, miten viranomaiset yllättävät kansalaiset sananmukaisesti housut kintussa. Viikonvaihteessa tuli julki Ylen tv-uutisissa, miten nykyisin käytössä oleva 95-oktaaninen bensiini vaihtuu vuodenvaihteessa huoltoasemilla polttoaineeseen, jossa bioetanolin osuus nousee viidestä prosentista kymmenesosaan. Joka neljäs autoilija joutuu nyt tankkaamaan ajoneuvonsa huomattavasti kalliimmalla 98-oktaanisella bensiinillä, ellei sitten vaihda autoaan. Sekin maksaa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, miten on Maaseutuvirasto on tiukentanut viljelijöitten tietämättä eläinvalvontaa. EU-direktiiveihin tukeutuen viranomaiset ovat laajentaneet oikeuttaan tulla tekemään ilman ennakkovaroitusta tarkastuksiaan tiloille. Korvamerkkien pienistäkin puutteista seuraa ankarat taloudelliset rapsut. Viljelijöiden etujärjestö MTK on protestoinut viraston toimintatapoja vastaan, mutta mitä siitä on iloa, kun tuli on työnsä tehnyt.

Alkaa olla turhan paljon tapauksia, että kansalaiset on sivuutettu heitä hyvin läheltä ja pikaisesti koskevien päätösten valmistelusta. Kaunis ajatus kansalaisyhteiskunnasta on jäänyt pelkäksi visioksi eli "herrojen huaveeksi", kuten Savossa on sanottu. Eletään yhä alamaisyhteiskunnassa, koska se on vaivatonta valtaa pitäville. Kun on parempi tieto, ei tarvitse tuhlata aikaa tyhmän kansan turhiin kyselyihin tai vastaväitteisiin. Kansalaisille jää vain tärkeä maksajan rooli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Talous pakottaa kunnat uudistamaan toimintaansa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.