Kansakunnalla ei ole varaa välivuoteen

Vuonna 2007 valittu nykyinen eduskunta aloitti tiistaina varsinaisen työnsä vaalikauden viimeisillä valtiopäivillä. Matti Vanhanen (kesk.) antoi pääministerin ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2010 ja eduskuntaryhmät sekä yksittäiset kansanedustajat arvioivat ilmoitusta. Niin kuin tapana on, hallitusryhmät kiittelivät ja oppositioryhmät moitiskelivat.

Jos puheenvuoroista kuitenkin kuorii retoriikan ja puoluepoliittisen kuorrutuksen, huomaa helposti, että eduskunnan ymmärrys edessä olevista vaikeista vuosista on yhteinen. Kansakunnalla ei ole varaa välivuoteen, totesi viikko sitten sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittu Eero Heinäluoma. Vaikka Heinäluoma ei sitä myönnäkään, kaikki eduskuntaryhmät ja hallitus ovat tästä asiasta samaa mieltä.

Pääministeri Vanhasen eduskunnalle antama ilmoitus ei yllätyksiä sisältänyt. Pääministeri nojasi arvionsa edessä olevasta urakasta valtiovarainministeriön viime viikolla julkistamaan arvioon julkisen talouden kestävyysvajeesta. Edessä on kahden vaalikauden mittainen julkisen talouden matokuuri, joka on Vanhasen mukaan saatava käyntiin jo ensi vuonna.

Hallituksen ajoitus perustuu näkemykseen, jonka mukaan talous vielä tänä vuonna kasvaa kituliaasti - vain 0,7 prosenttia - eivätkä näkymät ensi vuodellekaan ole täysin kirkkaat. Valtiovarainministeriön arvio silti on, että talouskasvu ensi vuonna vahvistuu niin paljon, että se ei taivu, vaikka julkista taloutta ryhdyttäisiinkin veroja nostamalla ja menoja leikkaamalla kiristämään.

Vanhasen mukaan hallitus on kiirehtinyt Martti Hetemäen johtamaa verotyöryhmää, jotta se saisi esityksensä valmiiksi ennen sille annettua määräaikaa. Niin pitääkin tehdä.

Hallituksen on saatava aikaan myös päätöksiä, joilla voidaan vaikuttaa erityisesti vaikeaan nuorisotyöttömyyteen. Vaikka työttömyys ei tänä vuonna nousisikaan aivan niin korkeaksi kuin pahimmissa skenaarioissa vielä muutama kuukausi sitten arvioitiin, ovat etenkin touko- ja kesäkuu tässä suhteessa vaikeita. Siksi uusia toimenpiteitä kaivataan kipeästi.

SDP:n Heinäluoma kaipaili metsäteollisuuden pelastusohjelmaa. Parasta lääkettä tässä vaiheessa olisi, jos hallitus nopeasti saisi aikaan energiaverotuksen uudistuksen. Tähän saakka on näperrelty, tarvittaisiin reippaita ratkaisuja, jotka todella vaikuttavat.

Hallitus yksin ei ole vastuussa siitä, että kansakunta ei joudu pitämään välivuotta. Samalla tavalla on toimittava myös eduskuntaryhmien ja yksittäisten kansanedustajien. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi toivoi, että kansanedustajat eivät sortuisi kiusaukseen kääntää katsettaan jo lähestyviin eduskuntavaaleihin. Samaa toivomme mekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.