Kansalaisaloite tienpidon puolesta on hätähuuto

Äskettäinen Ysitiellä tapahtunut kahden raskaan ajoneuvoyhdistelmän kuolonkolari Tuusniemellä mainitaan viime maanantaina vireille pannussa kansalaisaloitteessa yhtenä ikävänä esimerkkinä puutteellisen tienhoidon seurauksista. Aloite tähtää lakiehdotukseen, jossa määritetään tiestön talvikunnossapidon minimivaatimukset.

Kansalaisaloite on hätähuuto. Ysitie on tunnettu vaikeista olosuhteista erityisesti Tuusniemeltä itään mennessä, sillä tie on kapeahko ja mutkainen ja siksi vaikea ajettava talvikelissä. Lisäksi talvikunnossapito on määritelty kilpailutuksissa liikennemääriltään niin pieniksi, että kunnossapidon tasosta on ilmeisesti katsottu voitavan tinkiä maakunnan muihin valtateihin verrattuna. Moni rekka onkin liukastellut valtatieltä tänäkin vuonna.

Epäilemättä henkilöautoliikenteen osalta liikenteen vähäisyys pitäneekin paikkansa. Toisaalta valtatie on selkeästi yksi raskaan liikenteen avainreiteistä, jonka kunnossapitoon on aiheellista kiinnittää erityistä huomiota.

Ammattiautoilijat ovat valittaneet tienpidon tasosta, mutta jostakin syystä piti tapahtua kuolonkolari, ennen kuin tienpidon tasoon kiinnitettiin huomiota. Onkin hyvä kysymys, onko urakoitsijoiden työn valvonnan määrä vähentynyt tai laatu heikentynyt kuten autoilijat epäilevät tapahtuneen.

Ikävät esimerkit maanteiltä osoittavat, ettei tämän vuoden alussa voimaan astunut raskaiden ajoneuvojen talvirengaspakko ole hävittänyt talvikunnossapidon tarvetta. Suomalaisrekoissa renkaat ovat olleet ennenkin kunnossa.

Kansalaisaloitteelle onkin syytä toivoa menestystä ja vielä niin, että lainvalmistelussa kuullaan raskaan liikenteen edustajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.