Kansallinen rintama olisi ainakin avuksi

Politiikassa ei ole tavallista, että korkeaan tehtävään esitetään henkilöä toisen puolueen riveistä. EU:n komissaarin tehtävät näyttävät kuitenkin muodostavan poikkeuksen. Erkki Liikanen sai aikanaan tukea kaikista puolueista ja keskustan Olli Rehn on samalla tavalla henkilö, joka nauttii luottamusta yli puoluerajojen.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Ville Itälä esitti Yleisradion haastattelussa tällä viikolla kansallisen rintaman kokoamista Rehnin taakse, jotta tämä voitaisiin nostaa mahdollisesti jo ensi syksynä aukeavaan kokonaan uuteen tehtävään eli unionin ulkoministeriksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on jo aikaisemmin todennut, että Rehn olisi tehtävään pätevä.

Samaa mieltä on luonnollisesti Rehnin oma puolue, mutta tukea on tullut myös muutamilta sosiaalidemokraateilta. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on tosin vain valmis kannattamaan Rehnin valitsemista edelleen komissaariksi ensi kesän eurovaalien jälkeen, mutta ei halua vielä määritellä salkkua.

Samaa mieltä on yllättäen Rehnin puoluetoveri Anneli Jäätteenmäki, jonka mielestä Suomen pitäisi esittää komissaariksi kuitenkin sekä miestä että naista. Jäätteenmäki ei ole myöskään varma siitä, mitä salkkua Suomen lopulta pitäisi tavoitella.

Rehn nousi komissaariksi Romano Prodin johtamaan komissioon kesällä vuonna 2004, kun Liikanen valittiin Suomen Pankin pääjohtajaksi. Saman vuoden marraskuussa valitussa José Manuel Barroson komissiossa Rehnille annettiin laajentumisasioista vastaavan komissaarin salkku.

Rehnin tehtävä ei ole komission helpoimpia, mutta hän on selviytynyt kuluneista neljästä vuodesta hyvin. Rehnin asiantuntemus ja diplomaattiset taidot ovat nostaneet hänet komissaarien eturiviin. Hän on kansainvälisesti yksi arvostetuimmista suomalaisista poliitikoista. Siksi hän sopisi unionin ulkoministeriksi erinomaisesti.

Tie ulkoministeriksi on vielä kuitenkin monen mutkan takana. Yksi isoimmista on luonnollisesti se, että koko ulkoministerin tehtävä perustetaan vain, jos Lissabonin sopimus lopulta hyväksytään. Kesällä Irlannissa järjestettävän uuden kansanäänestyksen tulos ei ole lainkaan varma.

EU:ssa tärkeimpien tehtävien jakaminen on lisäksi monimutkainen palapeli, jonka kokoamista pienet jäsenvaltiot joutuvat seuraaman hieman kauempaa. Niin käy varmasti myös vajaan vuoden kuluttua, jos Lissabonin sopimus hyväksytään. Suomen mahdollisuudet nostaa Rehn ulkoministeriksi ovat siinä, että suuret jäsenmaat eivät pääse yksimielisyyteen ja pienen maan ehdokasta tarvitaan kompromissiksi.

Olisi silti hyvä, että Rehnin tueksi kyettäisiin kokoamaan vahva kansallinen rintama. Se auttaa, koska myös unionin vahvoilla puolueryhmillä on sanansa sanottavana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.