Kansan enemmistö haluaa alueellistaa

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) päättänee tammikuun aikana uuden lääkealan keskuksen perustamisesta Kuopioon. Kyseessä on kokonaan uusi valtion keskusvirasto. Se kuitenkin perustetaan yhdistämällä jo pääkaupunkiseudulla toimivia virastoja. Siksi Kuopioon muuttamisessa on kyse hallitusohjelman mukaisesta alueellistamisesta.

Käsite ei ole mitenkään uusi. Se otettiin käyttöön jo Paavo Lipposen (sd.) sateenkaarihallitusten aikana. Hallitukset ovat poliittisista koostumuksistaan riippumatta jo viime vuosikymmeneltä saakka pyrkineet määrätietoisesti siihen, että valtion työpaikkoja siirretään pääkaupunkiseudulta muualla maahan.

Olisi myös väärin kuvitella, että alueellistaminen olisi suomalainen keksintö. Samalla tavalla on toimittu muualla Euroopassa ja myös Euroopan ulkopuolella.

Nykyinen Matti Vanhasen (kesk.) johtama neljän puolueen hallitus kirjasi alueellistamisen edellisten hallitusten tavoin omaan hallitusohjelmaansa huhtikuussa 2007. Mukaan otettiin tällä kertaa myös selkeä määrällinen tavoite: hallitus siirtää pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen 4 000-8 000 työpaikkaa vuoteen 2015 mennessä.

Tavoitteen toteuttamiseen on hyvät mahdollisuudet sen vuoksi, että sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat siirtymässä lähivuosina eläkkeelle. Tämä näkyy myös valtionhallinnossa. On laskettu, että tällä hetkellä noin 22 000 ihmistä hankkii leipänsä valtion keskushallinnon palveluksessa pääkaupunkiseudulla. Vuoteen 2015 mennessä heistä noin 13 000 eli yli puolet on siirtymässä eläkkeelle.

Se merkitsee sitä, että kaikkien ei tarvitse muuttaa työpaikkojensa perässä pois pääkaupunkiseudulta.

Totta onkin, että enemmistö esimerkiksi Kuopioon kaavaillun lääkealan keskuksen nykyisistä työntekijöistä ei halua muuttaa Pohjois-Savoon. Se on täysin ymmärrettävää. Perheellisillä kyse on aina myös puolison työpaikasta, mikä hankaloittaa muuttamista.

Se ei kuitenkaan voi olla este järkevälle alueellistamiselle. Onneksi suomalaisten enemmistö myös ymmärtää tämän. Etelä-Suomen Sanomien, Kalevan ja Turun Sanomien teettämän kyselyn mukaan 69 prosenttia suomalaisista kannattaa alueellistamista.

Kannatus ei ole mahdotonta edes pääkaupunkiseudulla. Vaikka enemmistö siellä asuvista vastustaa alueellistamista, sen kannalla on kuitenkin yli 40 prosenttia väestä.

Lääkealan keskuksen perustaminen Kuopioon ei suinkaan jää viimeiseksi alueellistamistoimeksi. Uusia alueellistamishankkeita selvitellään parhaillaan. Hallituksen on jatkettava määrätietoisesti oman ohjelmansa toteuttamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.