Kansantalous ei kestä

Yleisradion uutiset herätteli viime viikon lopulla keskustelua työajan lyhentämisestä. Uutisissa haastateltu SAK:n edustaja kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan maan suurimman keskusjärjestön jäsenliittoihin kuuluvista työntekijöistä jo yli puolet olisi valmis palkankorotusten sijasta lyhentämään omaa työaikaansa.

SAK:ssa arvellaankin, että palkankorotusten vaihtaminen työajan lyhentämiseen nouseekin lähivuosina työehtosopimusneuvotteluissa esille.

Vastaus arvioon tuli välittömästi politiikan huipulta. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) otti työajan lyhentämistoiveisiin kantaa blogissaan lauantaina. Ei ollut mikään yllätys, että Vanhanen torjui ajatuksen.

Vanhasen perustelut ovat kiistattomat. On arvioitu, että vuoteen 2025 mennessä työikäisten määrä Suomessa vähenee yli 200 000:lla. Samaan aikaan yli 65-vuotiaiden suomalaisten määrä kasvaa noin puolella miljoonalla. Työikäisten määrän vähenemiseen on laskettu mukaan arvio, että Suomeen tulisi jatkossa vuosittain 10 000 maahanmuuttajaa.

Jos Vanhasen blogissaan siteeraama arvio toteutuu, muuttuu niin sanottu huoltosuhde ratkaisevasti. Tällä hetkellä jokaista yli 65-vuotiasta suomalaista kohti on neljä työikäistä. Suhde muuttuisi niin, että työikäisiä olisikin vain 2,5.

Jos tilanne olisi tällainen, talouskasvu hidastuisi hyvinäkin aikoina noin 1-2 prosenttiin. Sellainen kasvu olisi aivan liian pieni.

On täysin ymmärrettävää, että nykyistä lyhyempi työaika olisi monien ihmisten mielestä hyvä asia. Aikaa jäisi lepoon, harrastuksiin sekä muuhun mukavaan ja hyödylliseen. Yksilöiden toiveet ja kansantalouden tarpeet eivät kuitenkaan aina valitettavasti käy yksiin.

Kansantalouden näkökulmasta suomalaisten pitäisi lisätä työntekoa. Se ei välttämättä tarkoita päivittäisen työajan pidentämistä, eikä sellaista kukaan ole vakavissaan esittänytkään. Työntekoa voidaan kuitenkin lisätä niin, että työurat pitenevät. Se tarkoittaa toisaalta sitä, että ihmiset menevät töihin nuorempina ja jäävät eläkkeelle vanhempina.

Houkutuksia tähän suuntaan onkin lisätty. Yksi niistä on esimerkiksi se, että yli 63-vuotiaiden työntekijöiden eläke kasvaa nopeammin kuin nuorempien. Paljon on kuitenkin vielä tekemättä.

Työurien pidentämiseen sopii huonosti se, että työuria ryhdyttäisiin samaan aikaan kaventamaan työaikaa lyhentämällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keskittyminen on parasta pysäyttää

Lakkoilussa käydään myös arvovalta- ja tiedotussotaa

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.