Kanta irtisanomisiin jakaa kansaa kahtia

Uutissuomalainen on teettänyt Tietoykkösellä kyselyn, jonka mukaan vastanneista peräti joka toinen olisi valmis helpottamaan kaikkien yritysten mahdollisuuksia irtisanoa työntekijä henkilöön liittyvillä perusteilla (Savon Sanomat 1.5.). Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus esitti kehysriihessä, että alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanomista helpotetaan juuri henkilöön liittyvillä perusteilla. Sellaisia perusteita voivat olla velvollisuuksien laiminlyönti, epäasiallinen käytös tai luvaton poissaolo. Noin joka kolmas katsoi, ettei irtisanomisia pidä helpottaa yli sen, mitä hallitus on kaavaillut. Noin joka viides ilmoitti, ettei ota kantaa.

Yksinkertaistettu moraalikysymys perimmältään varsin moniulotteisesta asiasta johtaa helposti odotetunkaltaisiin tuloksiin. Kyselyn tuloksen olisi voinut piirtää monilta osin kyselemättä. Ei ole yllätys, että kolme neljästä yli 100 000 euroa ansaitsevasta helpottaisi irtisanomisia hallitustakin enemmän ja että alle 20 000 euroa ansaitsevista vain noin kaksi viidestä oli samaa mieltä. Odotettua oli sekin, että irtisanomisen helpottaminen sai kannatusta eniten kokoomuslaisilta ja keskustalaisilta, mutta vähiten vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajilta.

Yrittäjien kannanottojen perusteella siinä on perää, että alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanomisen helpottamiselle on aito tilaus. Moni yrittäjä katsoo esimerkkien todistavan, että riitautetuissa irtisanomisjutuissa voittajaksi julistetaan helposti kelvoton työntekijä ja yritykselle jää maksettavaksi iso lasku. Jos niin todella on, ei pidä ihmetellä korkean irtisanomiskynnyksen nostavan työntekijän palkkaamisen kynnystä. Pienessä yrityksessä yksilön suhteellinen merkitys korostuu, vaikka tietysti yrittäjä tuntee aina nahoissaan, kun palkkalistoille valikoituu työpaikan ilmapiiriä myrkyttävä ja riitaa haastava, laiska ja osaamaton työntekijä.

On selvää, ettei velvollisuuksien laiminlyönti, epäasiallinen käytös tai luvaton poissaolo voi olla sen sallitumpaa isossa kuin pienessä yrityksessä. On kuitenkin myös niin, että mitä suurempi yritys, sitä varmemmin henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet ovat tulkinnanvaraisia. Irtisanomisten helpottaminen tekisi työnantajan tulkinnoista lähtökohtaisesti oikeita, vaikka irtisanomisen perusteiksi nimetyt asiat olisivat seurausta tai oireita esimerkiksi huonosta johtamisesta ja irtisanomiset huonon johtamisen peittelyä tai tulehtuneiden henkilösuhteiden ilmenemismuoto.

Tänään turuilla ja toreilla hehkutetaan taas pääoman ja työn ristiriitaa, joka on historian suurimpia väärinkäsityksiä. Vastakkainasettelut eivät rakenna työelämästä parempaa, eivätkä ne myöskään paranna yrityksen kannattavuutta. Työn ja pääoman liitto on kauneimmillaan ja parhaimmillaan siellä, missä yrityksen johto ymmärtää monin tavoin kannustaa ja sitouttaa ihmisiä tuottavaan toimintaan sen sijaan, että kahlitsee työntekijöitä tekemään töitä – esimerkiksi irtisanomisen uhalla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Millaista on kunniallinen maskuliinisuus?

Miksi on hyvä kysymys

Lapset ja vanhukset pitäisi säästää poliittisilta lakoilta

Kysymys kesä- ja talviajasta jakaa kansaa

Runoilijan synttärit

Joko sinäkin kaketat?

Aallon paluu vaikeutuu pitkittyessään

Annetuilla väylärahoilla ei lunasteta kauniita puheita

Voiko seurakuntaa kutsua harrastusyhdistykseksi?

Valevarusmies palveluksessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.