Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Valtakunnallisen julkisuusryöpyn ansiosta Minna Canthin koti- ja kauppakiinteistö Kuopiossa Kirkkopuiston lounaisnurkalla on jälleen puheenaihe. Helsingin Sanomissa (10.11.) julkaistiin laaja kuvareportaasi ja vielä aihetta myönteisesti käsitellyt pääkirjoitus (12.11.).

Menneellä viikolla Kanttila ylsi jopa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon Facebook-päivitykseen, jossa Orpo mainitsee Canthin tasa-arvotyön uranuurtajaksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Samalla hän yllytti pääministeri Antti Rinnettä (sd.) ja hallitusta kulttuuritekoon: pieni panostus Kanttilan pelastamiseksi ja oppositiokin sitä lämpimästi tukee. Päivitys sai Sanni Grahn-Laasosen (kok.) vastaamaan: Toivottavasti rahat järjestyvät. Niinpä niin. Jahkailukin maksaa.

Hyvien asioiden kannattaminen on helppoa. Vaikeampi on ryhtyä sanoista tekoihin ja se jos mikä Kuopiossa ja Kanttilassa on eletty todeksi vuodesta 1974 lähtien, jolloin kirjailijan perilliset myivät kiinteistön valtiolle. Rakennus on saatu suojeltua kyllä, mutta kuten apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas Helsingin Sanomille toteaa, rakennus voidaan purkaa, jos rakennukselle ei löydy käyttöä tai jos rakennus ei ole korjattavissa.

Nyt Minnan Canthin talo ry panee toivonsa EU:n UIA-rahoitushakuun, johon tosin pitäisi saada toistaiseksi vastahakoinen kaupunki hakijaksi. Kaupunki ei halua sitoutua hankkeeseen ennen kuin on tiedossa, onnistuuko talon säilyttäminen. Sen taas paljastaa rakennustekninen tutkimus, jota tehdään rakennushistoriallisen selvityksen rinnalla. Jälleen kerran on todettava: jospa ensi keväänä asiassa ollaan vähän viisaampia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Kotitöitten lumo

Suomen niemen pesänjakajat

Itsenäisyyspäivänä on hyvä ammentaa oppia historiasta

Hurskastelu ei kitke väkivaltaa kaukaloista

Suomi on yhä EU:n puheenjohtajamaa

Roskia ja hirsiä

Tyytyväisten oppilaiden osaaminen huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.