Karenssiaika tarpeen

Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma haluaa keskustelua siitä, pitäisikö Suomen hallituksen ministereillä olla karenssiaika, jonka aikana he eivät voisi siirtyä elinkeinoelämän palvelukseen (Helsingin Sanomat 7.9.).

Kimmokkeen Heinäluoman esitykselle antoi se, että eduskunta tiistaina myönsi entiselle pääministerille Matti Vanhaselle (kesk.) eron eduskunnasta. Vanhanen siirtyy Perheyritysten liiton johtoon. Kyse on etujärjestöstä, joka ajaa nimensä mukaisesti perheyritysten etua.

Asiasta on toki keskusteltu aikaisemminkin. Esimerkiksi vihreät ovat vaatineet karenssiaikaa. Puolueen mielestä ministereillä on tietoa, jonka hyödyntäminen elinkeinoelämän edunvalvonnassa saattaa vääristää kilpailua. Tämä tietysti pitää paikkansa.

Vihreät ovat viitanneet Yhdysvaltoihin. Siellä vaaleilla valittu senaattori ei tehtävänsä jätettyään saa kahteen vuoteen toimia lobbarina maan parlamentissa eli kongressissa. Edustajainhuoneen jäsenten karenssiaika on vuosi.

Poliitikoilla, myös pääministerillä ja presidentillä, on Suomen kaltaisessa tasavallassa täysi oikeus siirtyä poliitikonuransa jälkeen muihin tehtäviin. Itse asiassa tällaista liikettä pitäisi olla enemmänkin ja mielellään kahteen suuntaan.

Heinäluoma ja vihreät ovat kuitenkin oikeassa siinä, että hyppääminen suoraan ministerintehtävistä etujärjestön leipiin on ongelmallista. Olisi kutakuinkin outoa, joskaan ei minkään lain vastaista, jos Vanhanen uudessa tehtävässään ottaisi osaa jo ensi keväänä hallitusneuvotteluihin yhtä aktiivisesti kuin Perheyritysten liiton entinen kokoomuslainen johtaja Anders Blom runsaat kolme vuotta sitten.

Viimeistään karenssiajan säätämisestä pitäisi keskustella seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.