Karenssiaika tarpeen

Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma haluaa keskustelua siitä, pitäisikö Suomen hallituksen ministereillä olla karenssiaika, jonka aikana he eivät voisi siirtyä elinkeinoelämän palvelukseen (Helsingin Sanomat 7.9.).

Kimmokkeen Heinäluoman esitykselle antoi se, että eduskunta tiistaina myönsi entiselle pääministerille Matti Vanhaselle (kesk.) eron eduskunnasta. Vanhanen siirtyy Perheyritysten liiton johtoon. Kyse on etujärjestöstä, joka ajaa nimensä mukaisesti perheyritysten etua.

Asiasta on toki keskusteltu aikaisemminkin. Esimerkiksi vihreät ovat vaatineet karenssiaikaa. Puolueen mielestä ministereillä on tietoa, jonka hyödyntäminen elinkeinoelämän edunvalvonnassa saattaa vääristää kilpailua. Tämä tietysti pitää paikkansa.

Vihreät ovat viitanneet Yhdysvaltoihin. Siellä vaaleilla valittu senaattori ei tehtävänsä jätettyään saa kahteen vuoteen toimia lobbarina maan parlamentissa eli kongressissa. Edustajainhuoneen jäsenten karenssiaika on vuosi.

Poliitikoilla, myös pääministerillä ja presidentillä, on Suomen kaltaisessa tasavallassa täysi oikeus siirtyä poliitikonuransa jälkeen muihin tehtäviin. Itse asiassa tällaista liikettä pitäisi olla enemmänkin ja mielellään kahteen suuntaan.

Heinäluoma ja vihreät ovat kuitenkin oikeassa siinä, että hyppääminen suoraan ministerintehtävistä etujärjestön leipiin on ongelmallista. Olisi kutakuinkin outoa, joskaan ei minkään lain vastaista, jos Vanhanen uudessa tehtävässään ottaisi osaa jo ensi keväänä hallitusneuvotteluihin yhtä aktiivisesti kuin Perheyritysten liiton entinen kokoomuslainen johtaja Anders Blom runsaat kolme vuotta sitten.

Viimeistään karenssiajan säätämisestä pitäisi keskustella seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.