Karitsa parhaimmillaan

Kotimaisen karitsan- ja lampaanlihan kauppa elää vuoden parasta sesonkia. Suomalaiset ovat oppineet syömään lammasta, ja päinvastoin kuin takavuosina, nyt sitä useimmiten myös saa. Karitsan lihassa kotimaisuusaste on ylittänyt jo 40 prosentin rajan.

Karitsaksi nimitetään alle vuoden ikäistä teuraseläintä, lampaaksi sitä vanhempaa. Niitä myydään Suomessa yhteensä noin 3,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Entistä suurempi osa lihasta lähtee kuluttajille suoraan maatiloilta.

Lammas onkin huippuluokan lähiruokaa. Tuore luomukaritsan paisti kuuluu lihoista hienoimpiin, ja se näkyy hinnassa. Toisaalta lampaasta löytyy monia edullisia ruhon osia, joista saa hitaasti hauduttamalla juhlan arvoisia herkkuja. Television kokkiohjelmat ovat pyyhkineet tehokkaasti pois lammaspataan liittyneet vanhat epäluulot.

Aiemmin lihan tuotantoa vaivasi kysynnän keskittyminen pelkästään lyhyeen pääsiäisaikaan. Onneksi tilanne on vähitellen muuttunut, ja lammas liikkuu nyt ympäri vuoden. Parantunut tarjonta luo kysyntää, vaikka teurastuksen sesonkeja joudutaan edelleen tasoittamaan pakastamalla.

Pakastettua on sekin liha, jota Suomeen tuodaan maapallon toiselta puolelta. Australian ja Uuden-Seelannin lammas säilyy markkinoilla edullisena vaihtoehtona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.