Karitsa parhaimmillaan

Kotimaisen karitsan- ja lampaanlihan kauppa elää vuoden parasta sesonkia. Suomalaiset ovat oppineet syömään lammasta, ja päinvastoin kuin takavuosina, nyt sitä useimmiten myös saa. Karitsan lihassa kotimaisuusaste on ylittänyt jo 40 prosentin rajan.

Karitsaksi nimitetään alle vuoden ikäistä teuraseläintä, lampaaksi sitä vanhempaa. Niitä myydään Suomessa yhteensä noin 3,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Entistä suurempi osa lihasta lähtee kuluttajille suoraan maatiloilta.

Lammas onkin huippuluokan lähiruokaa. Tuore luomukaritsan paisti kuuluu lihoista hienoimpiin, ja se näkyy hinnassa. Toisaalta lampaasta löytyy monia edullisia ruhon osia, joista saa hitaasti hauduttamalla juhlan arvoisia herkkuja. Television kokkiohjelmat ovat pyyhkineet tehokkaasti pois lammaspataan liittyneet vanhat epäluulot.

Aiemmin lihan tuotantoa vaivasi kysynnän keskittyminen pelkästään lyhyeen pääsiäisaikaan. Onneksi tilanne on vähitellen muuttunut, ja lammas liikkuu nyt ympäri vuoden. Parantunut tarjonta luo kysyntää, vaikka teurastuksen sesonkeja joudutaan edelleen tasoittamaan pakastamalla.

Pakastettua on sekin liha, jota Suomeen tuodaan maapallon toiselta puolelta. Australian ja Uuden-Seelannin lammas säilyy markkinoilla edullisena vaihtoehtona.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.