Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Sunnuntaina Helsingin Sanomat julkaisi Venäjän entisen varaulkoministerin Andrei Fjodorovin haastattelun, jossa hän kävi vielä läpi sitä, miten Venäjä harkitsi Karjalan myyntiä Suomelle 15 miljardilla dollarilla vuonna 1992.

Tänä päivänä kaupan kohde tuntuu valtavalta ja hinta pieneltä. Tuolloin tilanne oli sellainen, että Neuvostoliiton jäljiltä kassa oli jokseenkin tyhjä, valuuttavaranto oli hävinnyt kuin tuhka tuuleen ja jotenkin kultavarannostakin oli kolme neljäsosaa kadonnut. Neuvostoliiton romahduksen seurauksena Suomessa elettiin puolestaan laman pohjalla, mistä ei ollut näkyvillä minkäänlaista ulospääsyä.

Niinpä myyntiaikeessa ei ole ihmettelemistä, eikä siinä, että Suomessa ei asiaan tartuttu. Fjodorov sanoo nyt, ettei suunnitelmista tiedetty Suomessa. Venäjä-tutkijoiden keskuudessa elää varsin vahva käsitys, että ainakin presidentti Mauno Koivisto tiesi aikeesta. Varovaisuuttaan hän ilmeisesti hylkäsi idean ennen kuin sitä ennätettiin edes tarjota.

Jos Suomi olisi ostanut Karjalan ja rajojen sisään olisi piirretty muun muassa Viipuri ja Terijoki, riemullistahan se olisi ollut, mutta kaupantekijäisinä olisi luultavasti tullut myös satojatuhansia venäläisiä. Sellaisen venäläisvähemmistön seurauksena Suomesta olisi voinut tulla kolmikielinen.

Loputtomat riidat omistuksista olisivat sävyttäneet jälleenrakennusaikaa. Venäjän viime vuosien uhopolitiikka pakottaa myös pohtimaan, miten Karjalalle olisi käynyt, kun Krimille kävi kuin kävi.

Vaikka toista todellisuutta ei voikaan elää, tämän päivän näkökulmasta Koiviston varovaisuutta voisi kiittää kaukokatseisuudeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.