Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Sunnuntaina Helsingin Sanomat julkaisi Venäjän entisen varaulkoministerin Andrei Fjodorovin haastattelun, jossa hän kävi vielä läpi sitä, miten Venäjä harkitsi Karjalan myyntiä Suomelle 15 miljardilla dollarilla vuonna 1992.

Tänä päivänä kaupan kohde tuntuu valtavalta ja hinta pieneltä. Tuolloin tilanne oli sellainen, että Neuvostoliiton jäljiltä kassa oli jokseenkin tyhjä, valuuttavaranto oli hävinnyt kuin tuhka tuuleen ja jotenkin kultavarannostakin oli kolme neljäsosaa kadonnut. Neuvostoliiton romahduksen seurauksena Suomessa elettiin puolestaan laman pohjalla, mistä ei ollut näkyvillä minkäänlaista ulospääsyä.

Niinpä myyntiaikeessa ei ole ihmettelemistä, eikä siinä, että Suomessa ei asiaan tartuttu. Fjodorov sanoo nyt, ettei suunnitelmista tiedetty Suomessa. Venäjä-tutkijoiden keskuudessa elää varsin vahva käsitys, että ainakin presidentti Mauno Koivisto tiesi aikeesta. Varovaisuuttaan hän ilmeisesti hylkäsi idean ennen kuin sitä ennätettiin edes tarjota.

Jos Suomi olisi ostanut Karjalan ja rajojen sisään olisi piirretty muun muassa Viipuri ja Terijoki, riemullistahan se olisi ollut, mutta kaupantekijäisinä olisi luultavasti tullut myös satojatuhansia venäläisiä. Sellaisen venäläisvähemmistön seurauksena Suomesta olisi voinut tulla kolmikielinen.

Loputtomat riidat omistuksista olisivat sävyttäneet jälleenrakennusaikaa. Venäjän viime vuosien uhopolitiikka pakottaa myös pohtimaan, miten Karjalalle olisi käynyt, kun Krimille kävi kuin kävi.

Vaikka toista todellisuutta ei voikaan elää, tämän päivän näkökulmasta Koiviston varovaisuutta voisi kiittää kaukokatseisuudeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.