Kartelli ei saa kannattaa

Helsingin käräjäoikeus on paljon vartijana maanantaina alkaneessa vahingonkorvausoikeudenkäynnissä, jossa syytettyjen penkillä istuvat asvalttiyhtiöiden edustajat. Käräjäoikeus päättää, ovatko asvalttiyhtiöt kouraisseet veronmaksajan taskusta ylihintaa vai eivät.

Korvauksia hakevien vaatimukset ovat kovat. Valtio katsoo maksaneensa viidenneksen ylihintaa ja kunnat kolmanneksen, minkä perusteella vaatimusten yhteissumma on 120 miljoonaa euroa. Savon kunnista vaatimuksia esittävät Kuopio, Iisalmi ja Siilinjärvi.

Korkoineen korvausvaade nousee jopa 250 miljoonaan euroon, koska prosessi on ollut pitkä: yritykset hinasivat tarjouskartellin avulla hintoja perusteettomasti ylös vuosina 1994–2002.

Yhtiöt pitävät vaatimuksia odotetusti perusteettomina.

Lemminkäinen oli kartellin johtaja ja kurinpitäjä. Kolme vuotta sitten annetun tuomion mukaan seitsemän rakennusyhtiötä joutui maksamaan yhteensä 82,6 miljoonaa euroa seuraamusmaksuja. Lemminkäisen osuus summasta oli 68 miljoonaa euroa.

Kartellit tukehduttavat rehellistä liiketoimintaa kuin rikkakasvit viljelyksiä. Kartelli ei saa kannattaa. Siksi vahingonkorvauksia on määrättävä vahinkojen mukaisesti. Seuraamusmaksu on puolestaan sakko laittomuudesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.