Kartelli ei saa kannattaa

Helsingin käräjäoikeus on paljon vartijana maanantaina alkaneessa vahingonkorvausoikeudenkäynnissä, jossa syytettyjen penkillä istuvat asvalttiyhtiöiden edustajat. Käräjäoikeus päättää, ovatko asvalttiyhtiöt kouraisseet veronmaksajan taskusta ylihintaa vai eivät.

Korvauksia hakevien vaatimukset ovat kovat. Valtio katsoo maksaneensa viidenneksen ylihintaa ja kunnat kolmanneksen, minkä perusteella vaatimusten yhteissumma on 120 miljoonaa euroa. Savon kunnista vaatimuksia esittävät Kuopio, Iisalmi ja Siilinjärvi.

Korkoineen korvausvaade nousee jopa 250 miljoonaan euroon, koska prosessi on ollut pitkä: yritykset hinasivat tarjouskartellin avulla hintoja perusteettomasti ylös vuosina 1994–2002.

Yhtiöt pitävät vaatimuksia odotetusti perusteettomina.

Lemminkäinen oli kartellin johtaja ja kurinpitäjä. Kolme vuotta sitten annetun tuomion mukaan seitsemän rakennusyhtiötä joutui maksamaan yhteensä 82,6 miljoonaa euroa seuraamusmaksuja. Lemminkäisen osuus summasta oli 68 miljoonaa euroa.

Kartellit tukehduttavat rehellistä liiketoimintaa kuin rikkakasvit viljelyksiä. Kartelli ei saa kannattaa. Siksi vahingonkorvauksia on määrättävä vahinkojen mukaisesti. Seuraamusmaksu on puolestaan sakko laittomuudesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.