Kartelli ei saa kannattaa

Helsingin käräjäoikeus on paljon vartijana maanantaina alkaneessa vahingonkorvausoikeudenkäynnissä, jossa syytettyjen penkillä istuvat asvalttiyhtiöiden edustajat. Käräjäoikeus päättää, ovatko asvalttiyhtiöt kouraisseet veronmaksajan taskusta ylihintaa vai eivät.

Korvauksia hakevien vaatimukset ovat kovat. Valtio katsoo maksaneensa viidenneksen ylihintaa ja kunnat kolmanneksen, minkä perusteella vaatimusten yhteissumma on 120 miljoonaa euroa. Savon kunnista vaatimuksia esittävät Kuopio, Iisalmi ja Siilinjärvi.

Korkoineen korvausvaade nousee jopa 250 miljoonaan euroon, koska prosessi on ollut pitkä: yritykset hinasivat tarjouskartellin avulla hintoja perusteettomasti ylös vuosina 1994–2002.

Yhtiöt pitävät vaatimuksia odotetusti perusteettomina.

Lemminkäinen oli kartellin johtaja ja kurinpitäjä. Kolme vuotta sitten annetun tuomion mukaan seitsemän rakennusyhtiötä joutui maksamaan yhteensä 82,6 miljoonaa euroa seuraamusmaksuja. Lemminkäisen osuus summasta oli 68 miljoonaa euroa.

Kartellit tukehduttavat rehellistä liiketoimintaa kuin rikkakasvit viljelyksiä. Kartelli ei saa kannattaa. Siksi vahingonkorvauksia on määrättävä vahinkojen mukaisesti. Seuraamusmaksu on puolestaan sakko laittomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.