Karusta talvesta pitäisi ottaa opiksi

Liki kolme kuukautta kestäneet yhtämittaiset pakkaset, lumisateet, pyryt ja tuiskut ovat olleet suomalaisille hyvää kertausharjoitusta elämän karuista tosiasioista. Kun kaikkien ajatukset ovat kiinnittyneet tai kiinnitetty tietoisesti maapallon ilmakehää uhkaavaan kasvihuoneilmiöön, pohjoisen talvi on päässyt yllättämään kansakunnan nappaskengässä, pikkutakissa ja hyvä ettei hellehatussa.

Nyt helmi-maaliskuun vaihteessa on nautittu pari-kolme päivää taas suojasäästä. Tämä ei saisi johtaa siihen, että kevään ensimmäisten merkkien ilmetessä unohdetaan karun talven ikävät kokemukset. Niistä pitää ottaa opiksi ja rakentaa maata niin, ettei vastaava toistu ainakaan samalla voimalla.

Tielaitos selvisi sydäntalvesta ilmeisesti parhaiten. Tiet pysyivät auki ja autot liikkeessä. Rautateillä oli sitten ongelmia senkin edestä.Vaikuttaa siltä, että VR:llä on sentään vakava halu etsiä keinoja, joilla junaliikenteen jatkuva takkuaminen estetään tulevaisuudessa.

Kaikista suurimmat puutteet on pakkastalvi paljastanut valtakunnan energiahuollossa. Selkeästi kävi ilmi, että pitkillä, kovilla pakkasjaksoilla Suomi ei selviä omalla energiallaan, vaan joutuu ostamaan sähköä naapureiltaan. Maan onni oli, että sitä oli nyt saatavissa sekä idästä että lännestä. Takavuosina on koettu tilanteita, joissa naapureiltakaan ei saanut apua.

Ei riitä, että Suomessa on kovilla pakkasilla pula sähköstä. Yhtä kiusallinen ongelma on se, että siitä on tulossa aivan liian kallista. Huippupakkasilla sähköstä maksetaan pohjoismaisessa sähköpörssissä huippuhintaa, minkä perusteella määräytyy kaiken muunkin kulutukseen tulevan sähkön hinta. Kotitalouksille vuosien 2009-2010 talvikausi jää aikakirjoihin ennätyssuurten sähkö- ja lämpölaskujen aikana.

Suomen kansainvälinen kilpailukyky ja suomalaisten korkea elintaso ovat tiukasti kytköksissä sähköön, sen saatavuuteen ja hintaan. Se ymmärrettiin menneinä vuosikymmeninä, jolloin maata teollistettiin ja modernisoitiin voimaperäisesti.

Eurooppalaista keskitasoa halvempi sähkö on tasoittanut maantieteestä aiheutuvia eroja ja estänyt meitä putoamasta kehityksen kelkasta. Tämä yksinkertainen totuus on unohdettu viime vuosina melko täydellisesti. Energiayhtiöt ovat keskittyneet keräämään voittoja ja valtiovalta nostamaan energiaveroja milloin mistäkin hyvästä syystä.

Poliitikotkaan eivät ole välittäneet perusasioista, vaan keskittyneet päiväkohtaiseen pisteidenkeruuseen. Teollisuuden pelastamiseksi sille lupaillaan nyt verovapauksia. Se auta tavallista kansaa, joka vastavuoroisesti maksaa entistäkin korkeampaa taksaa.

Ilman uutta, edullista sähköenergiaa Suomi on tuomittu taantumaan. Takavuosina tehdyt virhearvioinnit ovat kostautumassa. Se ei takaa, etteikö uusia suuria virheitä voisi tehdä myös tulevaisuudessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.