Kasvaa ja kehittyy

Pitkään odotettu elokuvakeskus on vihdoin astunut askelen lähemmäs toteutumistaan Carlsonin ja Finnkinon tekemän aiesopimuksen myötä. Parin vuoden kuluttua Kuopio nousee elokuvatarjonnassa suurten kaupunkien raskaaseen sarjaan. Kaupungin keskustan kehittämiselle elokuvakeskuksella on suuri merkitys.

Torin ja kävelykatujen valmistuttua ydinkeskusta on ainutlaatuinen. Toria ympäröiviä kauppakeskuksia yhdistämään tuleva alatori nostaa Kuopion myös talvikaupunkina vertaansa vailla olevaksi kauppakeskukseksi. Kauppahallin torin suuntaan avaavaa lasipaviljonki odottaa vielä toteutumistaan - toivottavasti myös vastustajat alkavat nähdä mahdollisuudet.

"Terveen järjen joukkohaudaksi" nimitetty toriparkki sai lopulta arvostelijansa häpeään. Kuopion ratkaisua on sittemmin kiitelty ja seurattu muualla maassa, viimeisimpänä Mikkelissä.

Uskon, että torista, kauppahallista paviljonkeineen sekä alatorista kauppakeskukset yhdistävänä kokonaisuutena, tulee samalla tavalla kiitelty ja arvostettu kohde, josta voimme olla aidosti ylpeitä. Pitää myös huolehtia, että toripinnoite on esteetön kulkemista varten.

Torin ympäristö kehittyy hienosti. Nyt kaikki torin ympärillä olevat kiinteistöyhtiöt ovat tulossa mukaan kehittämään kauppapaikkaa läheisten rännikatujenkin osalta kuntoon.

Katujen sulana pitäminen olisi järkevää toteuttaa mahdollisimman kattavasti nyt. Pyörätuoleilla ja rollaattoreilla kulkevien sekä lasten rattaita työntävien esteetön matkanteko helpottuisi talvikaudella huomattavasti.

Tämä auttaisi myös joka keväistä puhdistusoperaatiota. Sivutuotteena ilmanlaatu parantuisi hiekoittamisen tarpeen vähentyessä. Kaupunki ja sen keskusta on kaikkia varten.

Sokoksen kongi on ikävässä maineessa. Vaikka paikalla ei ole tapahtunut suurempia ikävyyksiä, luo joutilaan porukan melskaaminen levottomuutta ja rauhattomuutta. Turvallisuuden tunne heikkenee ja saa aikaan viihtymättömyyttä.

Asia on ratkaistava pikaisesti. Valvonnan lisääminen ei ole aina paras ratkaisu. Pitää etsiä parannuskeinoa, joka tekisi kongista mukavan kohtaamispaikan levottoman oleskelun sijaan. Emmeköhän me kaikki halua viihtyä kaupungissamme.

Yleiseen siisteyteen tulee myös kiinnittää paljon enemmän huomiota.

Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin. Mielestäni sotkemiseen tulisi puuttua ja siitä myös rangaista paljon herkemmin kuin nyt tehdään. Likainen kaupunki on ikävän näköinen. Tässä meillä on jotakin itäisen kulttuurin saamattomuutta ja laiskuutta.

Jokainen voi katsoa peiliin. Roskaaminen on häpeällistä ja siivoaminen tulee kalliiksi meille kaikille veronmaksajille. Se on myös ikävä viesti kaupungissa käyville vierailijoille. Pilaamme kauniin kaupunkimme ihan vain laiskuuttamme ja välinpitämättömyyttämme.

Myös tuhriminen on jostakin syystä jälleen sallittua tai sitä katsotaan läpi sormien. Kiinteistöille ja kaupungille aiheutuu tästäkin aivan turhaan kuluja. Vaatii kansalaisrohkeutta puuttua asiaan. Mielestäni se osoittaa vastuuta ja yhteisen kaupunkimme arvostamista.

Tyhmyyden ja välinpitämättömyyden sietämistä ei tarvita. Ryhtiliike kesäkaupungin maineen ylläpitämiseksi on syytä käynnistää juuri nyt.

Myös torityömaan rakennusväki voisi ottaa alueensa paremmin haltuun. Vaikka itsekin mielelläni seuraan rakennustöiden etenemistä, ei siivoton työmaa-alue ole mukavaa katseltavaa. Pienellä järjestelyllä tämäkin asia olisi laittavissa kuntoon.

Kirjoittaja on Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.