Kasvojenpesu ei riitä

Taloustutkimuksen Ylen uutisille helmikuussa tekemän kannatusarvion mukaan keskustassa käynnissä oleva puheenjohtajakisa ja sen tuoma julkisuus eivät ole tutkimuksen perusteella lisänneet puolueen kannatusta. Puolueen helmikuun kannatustulos oli 19,6 prosenttia ja se laski edellisestä mittauksesta yli prosenttiyksikön (-1,1).

Mittauksen tulos on muistutus siitä, ettei puolueiden puheenjohtajapeli sinänsä takaa suuren yleisön kiinnostusta. Ehdokkaiden pitää olla uskottavia ja heidän sanomassaan on oltava sellaista asiaa, joka kiinnostaa kansalaisia. Vaalirahakohu ärsytti ihmisiä ja toi mukanaan uskottavuusongelman. Pelkkä puoluejohdon kasvojenpesu ei ratkaise kannatusongelmia.

Kokoomus on tuoreimman kannatusarvion mukaan edelleen suurin puolue (23,6 prosenttia). Puolue on hallinnut galluppien kärkisijaa elokuusta 2008 lähtien. Suosion yksi merkittävä taustatekijä on vakaa tilanne puoluejohdossa. Vaikka valtakunnan asiat ovat vaikeita, puolueen johto on pystynyt vastaamaan vaikeisiinkin haasteisiin maltillisesti kasvonsa säilyttäen.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat runsaan vuoden kuluttua. Puolueet ajavat jo vaalipatteristojaan asemiin. Voittajia ovat ne, jotka uskaltavat luvata kansalaisille vain sen, mihin Suomella on varaa. Populistit jäävät kalkkiviivoilla pistesijoille.