Kasvu antaa eväät työllisyyden hoitoon

Talouden näkymät ovat kirkastuneet viime kevään ja tämä kesän aikana. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrin mukaan yritykset odottavat asteittaisen elpymisen jatkuvan loppuvuonna.

Teollisuuden pyörät pyörivät, vienti vetää ja kauppa käy vilkkaasti. Talouden elpymisen myötä kuntien sekä valtion verotulot kasvavat ja kuluttajien luottamus omaan talouteensa vahvistuu. Ennusteiden valossa Suomi on siirtynyt lamasta kasvu-uralle.

Talouselämän asiantuntijat varoittavat kuitenkin, ettei kaikkia "miinoja" ole kyetty tekemään vaarattomiksi. Kommenteilla viitataan esimerkiksi rahaliiton ongelmamaihin Kreikkaan ja Espanjaan. Tulipalo on onneksi saatu hallintaan - ainakin toistaiseksi. Toinen arvoitus on Yhdysvaltain talous, joka yskii.

Kaupan liitto julkisti näkemyksiään talouden tilasta toissapäivänä. Alan notkahdus on kääntynyt paikoitellen jopa villiin kasvuun. Esimerkiksi autokauppa on suorastaan hurjassa nousussa. On kuitenkin muistettava, että kasvua verrataan viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Vuosi 2009 oli alalla vuosikymmenen heikoin.

Hienoa joka tapauksessa on, että kauppa palkkaa roimasti lisäväkeä. Rytminmuutos on nähtävissä myös monilla muilla aloilla. Kaikki viittaa siihen, että työttömyys on kääntymässä laskuun. Työllisyyden paranemista nyt vallassa olevat hallituspuolueet tulevat epäilemättä käyttämään hyväkseen ensi kevään eduskuntavaalikampanjoissaan.

Itä-Suomi elpyy muun maan tavoin, tosin viiveellä. EK:n barometrin mukaan suhdannetilanne Itä-Suomessa oli heinäkuussa vähän tavanomaista huonompi. Suhdanteiden odotetaan kuitenkin paranevan loppuvuonna. Esimerkiksi kaupan alalla näkymät ovat hieman pitemmällä tähtäimellä suorastaan loistavat.

EK:n suhdannekatsauksessa puututaan julkisen talouden tilaan. Liitto ravistelee kuntarakenteita ja haluaa pidentää työuria. Vaatimukset ovat tuttuja ja jopa fraasinomaisia. Liitto ei esitä työurien pidentämiseksi sellaisia malleja, jotka sopisivat sekä työnantajille että työntekijöille. Työurien pidentäminen on tärkeä tavoite, mutta sitä ei pidä toteuttaa sanelupolitiikalla.

Vaikka talous elpyy, käteen jäävä palkkatulo on useimmille veronmaksajille pettymys lähivuosina. Kiristyvä taloudenpito näkyy jo valtion ensi vuoden budjettiesityksessä. Linja tiukkenee, kun seuraava hallitus ottaa vallan ensi keväänä. Vaihtoehtoja ei ole, sillä Suomen on pakko lyhentää valtavaa valtionvelkaansa.

Maan hallitus on kasvutilanteessa paljon haltijana. Sen on pidettävä kukkaron nyörejä viisaalla tavalla kireällä ja tuettava tuottavia sekä järkeviä hankkeita. Hallituksen tärkein tehtävä on työttömyyden vähentäminen. Varsinkin nuoriso pitää saada kortistoista työelämään nopeasti. Talouskasvu antaa siihen eväät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.