Kasvulla on hintansa

Suomen kuntarakenteen muutos etenee valtion mielestä liian hitaasti. Silti kuntakartta muuttuu niin nopeasti, ettei tavallinen kansalainen pysy mukana.

Kuntaliitokset ovat houkutelleet kaupunkeja monesta syystä. Kasvua etsivät kaupungit ovat tarvinneet sekä lisää asukkaita että lisää maata.

Nyt maapula useimmissa kaupungeissa helpottanut, eikä asukkaitakaan haluta enää hinnalla millä tahansa. Vaikka koosta on hyötyä, kasvu ei tule ilmaiseksi–ei ainakaan kuntaliitosten avulla. Se on Kuopiossakin nähty. Jokainen uusi haja-asutusalueen lohko vaatii palvelujen ulottamista kauemmaksi keskustasta.

Kaupunkirakenteen voima on nimenomaan sen tiiveydessä. Kun alue kasvaa, rakenne löystyy ja tehokkuus haihtuu. Asukasmäärä ei kerro enää ydinkaupungin todellisesta koosta.

Kaupunkisuunnittelussa tulevaisuuden keskeinen kysymys on, miten kuntaliitosten mukana tulleisiin maaseututaajamiin ja niiden takaisiin alueisiin pitäisi suhtautua. Vedetäänkö asukkaat ja voima ydin- ja esikaupunkialueelle vai ei? Jos ei, mitkä ovat todelliset vaihtoehdot?

Kysymykset koskevat paitsi kaupunkeja, myös niihin liittyviä alueita itseään. Päätösten aika on ennen liittymistä, ei sen jälkeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.