Kasvulla on hintansa

Suomen kuntarakenteen muutos etenee valtion mielestä liian hitaasti. Silti kuntakartta muuttuu niin nopeasti, ettei tavallinen kansalainen pysy mukana.

Kuntaliitokset ovat houkutelleet kaupunkeja monesta syystä. Kasvua etsivät kaupungit ovat tarvinneet sekä lisää asukkaita että lisää maata.

Nyt maapula useimmissa kaupungeissa helpottanut, eikä asukkaitakaan haluta enää hinnalla millä tahansa. Vaikka koosta on hyötyä, kasvu ei tule ilmaiseksi–ei ainakaan kuntaliitosten avulla. Se on Kuopiossakin nähty. Jokainen uusi haja-asutusalueen lohko vaatii palvelujen ulottamista kauemmaksi keskustasta.

Kaupunkirakenteen voima on nimenomaan sen tiiveydessä. Kun alue kasvaa, rakenne löystyy ja tehokkuus haihtuu. Asukasmäärä ei kerro enää ydinkaupungin todellisesta koosta.

Kaupunkisuunnittelussa tulevaisuuden keskeinen kysymys on, miten kuntaliitosten mukana tulleisiin maaseututaajamiin ja niiden takaisiin alueisiin pitäisi suhtautua. Vedetäänkö asukkaat ja voima ydin- ja esikaupunkialueelle vai ei? Jos ei, mitkä ovat todelliset vaihtoehdot?

Kysymykset koskevat paitsi kaupunkeja, myös niihin liittyviä alueita itseään. Päätösten aika on ennen liittymistä, ei sen jälkeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.