Kasvulla on hintansa

Kuopion kaupungin yleinen taloudellinen toimeliaisuus on kasvanut viime vuosina kiitettävän nopeasti - tai suorastaan silmissä, kuten kaupunkikuvan jatkuvasta uudisrakentamisesta nähdään.

Kasvulla on kuitenkin hintansa. Kaupungin viime vuoden talousarvioon jäi peräti 13 miljoonan euron alijäämä, jonka rahoittaminen johtaa väistämättä säästövaatimuksiin eri hallinnonaloilla. Pienetkin leikkaukset tekevät kipeää, se tiedetään kokemuksesta muualtakin kuin vain terveydenhuollosta tai sosiaalitoimesta.

Alijäämä ei sinällään tullut yllätyksenä, vaan päinvastoin jopa tietoisten päätösten seurauksena. Kaupungin paikoilleen jämähtäneeseen kehitykseen oli pakko puhaltaa uutta henkeä ja samalla myös uutta pääomaa.

Uudet kaupungin eteläpuoleiset asunto- ja yritysalueet ovat vaatineet kaupungilta poikkeuksellisen suuria investointeja, joihin on ollut pakko ottaa velkaa.

Velka ei tunnu koskaan mukavalta. Onneksi Kuopion kaupungin talouden alijäämä ei ole syömävelkaa, vaan satsausta tulevaisuuteen. Liki tuhat uutta työpaikkaa vuodessa antavat aihetta uskoa, että kaupunki kykenee tarkalla talonpidolla myös huolehtimaan sitoumuksistaan.

Huolta aiheuttaa tietysti se, ettei Kuopion väkiluku kasva samassa suhteessa uusien työpaikkojen kanssa. Tuhannen sijasta kasvu on jäänyt viime vuosina muutamaan sataan, eivätkä tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden väkilukutilastot lupaa olennaista muutosta.

Kaupungin päättäjät ovat varmasti miettineen päänsä puhki, miksi kuopiolaisten joukko ei kasva työpaikkojen myötä. Miettimistä pitää jatkaa, koska oikeita vastauksia ei ole vielä löydetty. Yksistään asuntojen kalleudella ei erikoislaatuista tilannetta voi selittää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.