Katainen luottaa kokemuksen voimaan

Kuuden, taustaltaan ja tavoitteiltaan hyvin erilaisen puolueen yhteishallituksen johtaminen ei ole yhtään helpompaa kuin sen kokoaminen. Kun Jyrki Katainen lopulta sitten onnistui tavallista vaikeamman poliittisen palapelin kokoamisessa, hän ei ilmiselvästikään halua ottaa ylimääräisiä riskejä varsinaisen hallitustyöskentelyn alkaessa.

Kokoomuksen kuudesta ministeristä viisi on saanut lujan perusopetuksen jo edellisessä Vanhasen-Kiviniemen hallituksessa, ja yhtä lailla on aiempaa ministerikokemusta myös kuusikon ainoalla uudella jäsenellä, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisella. Jos Katainen luottaa Koskisen kykyyn, yhtä lailla tuntenee huojentuneisuutta hänen nimityksestään myös MTK. Lipposen toisen hallituksen aikana Koskinen hoiti viljelijäin asioita siinä missä keskustalaisetkin ja on erinomaisen hyvin perillä EU:n maatalouspolitiikasta.

Alexander Stubb joutuu nyt tyytymään Suomen ulkosuhteiden hoidossa kakkossijaan SDP:n kokeneen Erkki Tuomiojan varjossa. Kun ulkomaankauppaministerin tehtäviin on liitetty kuitenkin nyt myös EU-asioita, Stubb pysyy kuitenkin hyvin julkisuudessa. Ennen muuta Nato-kysymyksessä Stubbin ja Tuomiojan näkemykset menevät aika lailla ristiin, joten mielenkiintoista on seurata, miten kaksikon yhteistyö sujuu. Se voi sujua hyvinkin, sillä tulihan Stubb edellisessä hallituksessa toimeen myös Paavo Väyrysen kanssa.

Kataisen kuusikko on siis ilmeisen tiivis ja yhteen suuntaan puhaltava joukkue. Sen sijaan valtiovarainministeriksi nousevan SDP:n Jutta Urpilaisen kuusikon sisäisestä yhtenäisyydestä voi esittää tässä vaiheessa vain arvailuja.

Vahvasti näyttää kuitenkin siltä, että Jutta Urpilainen haluaa olla nyt lopultakin puolueessaan se, joka päättää ja sanoo viimeisen sanan. Sixpack-hallituksen ensimmäisellä kierroksella hän antoi vielä vallan Eero Heinäluomalle tunnetuin seurauksin. Toisen ja ratkaisevan kierroksen Urpilainen veti itse ja neuvotteli Kataisen kanssa hallituksen, jonka ohjelma on sosiaalidemokraattisempi kuin kukaan osasi etukäteen arvata.

Eero Heinäluoman jättäminen hallituksen ulkopuolelle eduskunnan puhemieheksi helpottaa tuntuvasti Urpilaisen asemaa hallituksessa. Erkki Tuomioja harrastaa itselleen uskollisena itsenäistä ajattelua ulkoministerinä, mutta on myös lojaali puolueelleen.

SAK:n entisen puheenjohtajan ja ensimmäisen kauden kansanedustajan Lauri Ihalaisen nosto työministeriksi on Urpilaiselta ilmeisen mainio veto. Jos vanhaan kunnon keskitettyyn tulopolitiikkaan ei ole Suomessa paluuta, niin kokeneena tupomiehenä Ihalainen tietää kuitenkin temput, miten pahimmat työmarkkinariidat vältetään.

Valtiovarainministerinä Jutta Urpilainen otti itselleen kovimman mahdollisen haasteen. Jos ja kun Urpilaiselle ja Jyrki Kataiselle on syntynyt hallitusneuvottelujen aikana varsin läheiset välit, niin edeltäjästään valtion kassan uusi vartija saa parhaan mahdollisen sparraajan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.