Kataiselle löytyikin monta vaihtoehtoa

Viikonvaihteessa sanottiin hallitusta kokoavan Jyrki Kataisen kohtalon olevan keskustapuolueen käsissä. Keskustan vastattua maanantaina neuvottelukutsuun myöntävästi, huomattiin, että ratkaisijan paikalla nousivat tämän jälkeen perussuomalaiset. Jos he sanoisivat tiistaina ei, Kataisen kivinen taival pääministeriksi olisi lopullisesti poikki.

Politiikka on kuitenkin mahdollisuuksien taidetta. Kun kaikki eduskuntaryhmät kokoontuivat tiistaina puolilta päivin yhteiseen neuvonpitoon, jokainen puolue antoi Kataiselle vielä kolme päivää aikaa jatkaa yrityksiään, ja Katainen itse tulkitsi saamansa valtuudet niin, että kaikki hallitusvaihtoehdot ovat edelleen olemassa - nekin, jotka on jo kertaalleen hylätty.

Kun näin on, ei yksikään puolue voi julistautua edessä olevan kolmen päivän aikana kuninkaantekijäksi, vaikka monellakin on siihen varmasti halua. Kolme päivää antaa myös Kataisen hallitusyritykset aiemmin torjuneille puolueille oivan tilaisuuden miettiä asioita vielä kertaalleen ja pelastaa näin, mitä pelastettavissa on. Sanotaan, että tehtyä ei saa tekemättömäksi. Tämänkertaisissa Suomen hallitusneuvotteluissa tuo vanha varoitus ei pidä onneksi paikkaansa.

Perusolettamus oli vielä tiistaiaamuna, että Kataisen ja hänen kokoomuspuolueensa kanssa olisivat seuraavaksi neuvottelemassa keskusta, perussuomalaiset, ruotsalaiset ja kristilliset ja että oppositioon olisivat jäämässä sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton lisäksi jäämässä vihreät. Valtaan tottuneella vihreiden johdolla olisi kyllä ollut valmiutta jatkaa hallituskeskusteluja, mutta puolueen aatteellinen kenttäväki maakunnissa pani vastaan ja jyräsi johtajiston äänestyksessä.

Jyrki Kataisella lie omat mieltymyksensä. Tavoilleen uskollisena hän varoo kuitenkin lausumasta juuri mitään, joka jumiuttaisi neuvottelut tiettyyn vaihtoehdottomaan lähtöasetelmaan. Keskustan myönteishenki antaa hänelle joka tapauksessa nyt jotain rotia selkärankaan. Timo Soini ja perussuomalaiset jatkavat tuttua kuurupiiloaan. Luvataan keskustella, mutta oletetaan, että EU-kysymyksissä muiden on tultava heidän ja vain heidän kannalleen.

Neuvotteluhaluja löytyi yllättäen tiistaina myös SDP:stä, joka lähti ovet paukkuen viime viikolla Säätytalolta. Onko niin, että puheenjohtaja Jutta Urpilainen yrittää korjata, mitä puolueen vahvan miehen Eero Heinäluoman jäljiltä vielä korjattavissa on. Toinen selitys on, että SDP vain haluaa petata asioita niin, jotta Urpilainen itse pääsee yrittämään hallituksen muodostamista ensi viikolla?

Kataisella on periaatteessa kolme päävaihtoehtoa hallituspohjaksi. Yksi on aiemmin koeteltu kuuden pohja, jossa kokoomus ja demarit olisivat pääpuolueet. Toisessa kolme suurta olisivat kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset. Kolmas mahdollisuus on hallitus, jossa ovat mukana kolme "vanhaa suurta" kokoomus, SDP ja keskusta. Tämä kolmas ja vielä koettelematon tie ei olisi ehkä huonoin keino uhkaavan parlamentaarisen kriisin välttämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.