Kataisen äänille riittää ottajia

Ensi kevään eduskuntavaalien yksi kiintoisimmista kysymyksistä on, ketkä perivät kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen äänet Pohjois-Savossa. Pystyykö puolue pitämään nokkamiehensä saaliin omassa laarissaan vai valuuko merkittävä osa kilpailijoille?

Kataisen perintö on noin reilut 10 000 ääntä. Se on iso potti.

Kokoomuksen näkökulmasta tilanne on vähintäänkin kohtuullinen. Puolue saa Pohjois-Savosta kolme omaa miestä tai naista Arkadianmäelle. Näkemys perustuu siihen, että kaksi ehdokasta menee läpi suit sait pohjoissavolaisin äänin. Kolmas on tietenkin Katainen itse.

Ex-siilinjärveläinen marssii parlamenttiin uudesta vaalipiiristään Uudeltamaalta.

Kataisen lähtö etelään oli Pohjois-Savolle iso menetys, mutta samalla valtava mahdollisuus.

Mies kirjoitti vaalipiirin vaihdoksen taustoista Savon Sanomissa 28.2., ja vakuutti, että hänen sydämensä sykkii aina omalle kotiseudulle. Tätä ei tohdi epäillä. Kun näin on, Kataisen pysyminen vallan kahvassa on äärettömän tärkeää koko Itä-Suomelle. Se on todistettu tälläkin vaalikaudella.

Ketkä ovat kaksi muuta pohjoissavolaista kokoomuslaista seuraavassa eduskunnassa? Kysymys on paha.

Pohjoissavolaisten vaalivankkurien vetäjät vokottelevat vanhempaa mäkikotkaa Mika Kojonkoskea, 46, ääniharavaksi. Ilmiö ei ole uusi. Kysyjillä on kuitenkin nyt kovat piipussa. Ilmojen jättiläinen halutaan pyydystää kykypuolueen näyteikkunaan melkein hinnalla millä tahansa.

Kojonkosken tilanne on mutkallinen. Tarjoaako ökyrikas Norjan hiihtoliitto kuopiolaiselle vielä jatkopestiä? Jos tarjoaa, mitä sitten? Entä muiden huippumaiden liitot? Jo Kojonkosken privaattielämänkin kannalta luulisi ammatinvaihdon olevan yksi varteenotettava vaihtoehto.

Aika aikaa kutankin, eli maailmalla liituamisellekin on oma aikansa.

Kojonkoski halutaan kokoomuksen etulinjaan muun muassa siksi, että hän on kansainvälisesti tunnettu nimi. Maailmalla paljon tunnetumpi kuin yksikään seuraavien vaalien pohjoissavolainen kokoomusehdokas. Riittäisikö se eduskuntapaikkaan? Ei välttämättä. Toisaalta Kojonkoskella on kokemusta kunnallispolitiikasta.

Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat nimetään ensi syksynä. Vaikuttaa siltä, että suuria suosikkeja löytyy enemmän miehissä kuin naisissa.

Maakunnan ykköskokoomuslaisen arvonimestä taistelee yläsavolainen Markku Eestilä, 53. Äijäkaartin superketjun sentterin paikkaa havittelee Eestilän lisäksi varkautelainen julkkiskomisario Jyrki Haapala, 50. Toinen kova kasvo on hallitusammattilainen, puolueen kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Jaakko Kekoni, 57, Kuopiosta.

Kova urheilumies ja Kuopion kaupunginhallituksen jäsen Pekka Kantanen ei sen sijaan lähde enää ehdolle.

Mitä tekevät kokoomuksen naiskannattajat? He eivät tyydy pelkkiin miehiin, vaan ääniä vyöryy erityisesti Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajalle, lääkäri Sari Raassinalle, 46. Hänen asemansa on erittäin vahva. Raassinalla on tiettävästi myös Kataisen voimakas tuki.

Kiinnostavia nimiä ovat lisäksi yli kolmekymppiset Hannamari Heinonen ja Satu Louejoki. He vaikuttavat Siilinjärvellä.

Kulissien takana kynsiään hiovat myös kokoomuksen mustat hevoset. Onko heitä, kun kaksi tulevaisuuden toivoa Elisa Jokelin ja Jerkko Eskelinen muuttivat muualle Suomeen?

Vaikuttaa siltä, ettei Kojonkoski ole ainoa jokeri kokoomuksen hihassa. Lisää kuuluisuuksia on tulossa - näin puolueesta kerrotaan.

Kiinnostava kysymys on myös, lähteekö kokoomus vaaliliittoon Pohjois-Savossa?

Valistunut arvaus on, ettei lähde. Puolue ei ole kuitenkaan sulkenut tätä mahdollisuutta pois.

Savon Sanomien artikkelitoimitus kirjoittaa kevättalven aikana puolueiden vaaliasetelmista Pohjois-Savossa. SDP:n tilannetta arvioitiin 7.3. ja keskustan tilannetta 2.3.