Kataisen käteen jäi vain sixpack

Hallitusneuvotteluja jatketaan ensi viikolla jo kertaalleen tyhjennetyn sixpackin ääressä, kun hallitustunnusteluja johtavalle Jyrki Kataiselle ei jäänyt yksinkertaisesti muuta vaihtoehtoa.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan vaihtoehto kaatui perussuomalaisten taipumattomuuteen EU-asioissa. Kolmen vanhan suuren puolueen hallituksen historiallinen mahdollisuus kariutui SDP:n haluttomuuteen lähteä yhteistyöhön kahden porvarillisen puolueen kanssa. Kun kokoomus haluaa kuitenkin suurimpana puolueena pääministerin paikan, oli pakko palata vanhoille jäljille ja yrittää vielä kerran sopuratkaisua SDP:n, vasemmistoliiton, vihreitten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa.

Kuusikon ensimmäiset, kolme toista päivää jatkuneet neuvottelut päätyivät avoimeen välirikkoon kokoomuksen ja SDP:n välillä. Erimielisyydet eivät olleet kuitenkaan niin suuria, kuin julkisuuteen annettiin ymmärtää. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi, joka kuusikon neuvottelujen kariuduttua intoutui muun keskustan kanssa pohtimaan hallitukseen lähtemistä, heittäytyi kerrankin leikkisäksi ja puhui kokoomukselaisten ja demarien niskojen nakkelusta "maailman lyhyimpänä jääkautena."

Paluu kuuden puolueen pohjaan ei ole Kataiselle ja kokoomukselle henkisesti helppo. Kokoomus joutui tinkimään reippaasti vaalilupauksistaan jo ensimmäisellä kierroksella SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreitten hyväksi. Nyt puolue joutuu vielä armottomamman iltalypsyn kohteeksi. Vasemmiston ja vihreitten blokki ei suinkaan lähde Säätytalolle lipsumaan jo saavuttamistaan eduista, vaan tinkii vielä lisää myönnytyksiä porvareilta. Niin puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kuin Paavo Arhinmäenkin perjantaisista lausunnoista tämä tuli hyvin selkeästi julki.

Eduskuntavaalien lopputuloksen valossa kuuden puolueen yhteishallitus on luonnoton. Vasemmistopuolueiden kannatus on romahtanut alle 30 prosentin, mutta hallituksessa niillä on enemmistö kokoomuksen nähden. Perussuomalaiset, jotka heti vaalien jälkeen ryhtyivät hengessään jakamaan ministerinpaikkoja, istuvat tiukasti oppositiossa eivätkä saa tiukoille EU-kannanotoilleen mitään tukea toiselta oppositiopuolueelta keskustalta. Perussuomalaisten parhaat ymmärtäjät ovat hallitukseen pyrkivät vasemmistoliittolaiset.

Sosiaalidemokraatit haluavat pitää vasemmistoliiton viimeiseen saakka mukana hallitusrintamassa. Ensi viikolla selviää, miten pitkälle kokoomus on valmis antamaan erivapauksia yhdelle puolueelle kansakunnalle elintärkeissä ratkaisuissa. Vihreät joutuivat taipumaan periaatteistaan edellisellä vaalikaudella hallituspaikkojensa säilyttämiseksi. Kai samaa on edellytettävä myös vasemmistoliitolta.

Perussuomalaisille tarjottiin valtaa kultalautasella vielä hallitusneuvotteluissakin. Se ei niille kelvannut. Timo Soini petti köyhän kansan ja maakuntien asian pahemman kerran. Jytkyvoitosta tuli hänelle ja puolueelle Pyrrhoksen voitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.