Kataisen uhkavaatimus

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kasaa paineita hallituksen maaliskuisiin neuvotteluihin lähivuosien budjettikehyksistä. Helsingin Sanomien haastattelussa (5.12.) Katainen jyrkensi näkemyksiään siitä, mitä hän puhui tiistaina julkaistussa Savon Sanomien haastattelussa.

Pääministerin mielestä keinot suomalaisten työurien pidentämiseen on löydettävä nopeasti. Niinpä hän vaatiikin työmarkkinajärjestöjä ratkaisuihin jo maaliskuun kehysneuvotteluihin mennessä. Viime keväänä järjestöt sopivat, että aikaa tähän olisi ensi vuoden loppuun saakka.

Katainen on valmis siihenkin, että työmarkkinajärjestöt lykkäävät asian hallituksen käsiin. Siinä tapauksessa järjestöjen on pääministerin mukaan kuitenkin turha vikistä, että hallitus tekee asioita järjestöjen ohi.

Katainen on täysin oikeassa siinä, että ratkaisuilla on kiire. Järjestöillä on ollut käytännössä vuosia aikaa neuvotella yhteisestä näkemyksestä, mutta sellaista ei ole löytynyt. Kaikki tieto on olemassa, tarvitaan vain sopimista.

Kokonaan eri asia sitten on, löytyykö yksituumaisuutta tarvittavista keinoista hallituksessakaan. Hallituksen vasemmistopuolueet vastustavat esimerkiksi eläkeiän nostamista, joka kuitenkin olisi tehokkain tapa vaikuttaa työuriin.

Tämä tosiasia pehmentää Kataisen uhkavaatimusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.