Kataisen uhkavaatimus

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kasaa paineita hallituksen maaliskuisiin neuvotteluihin lähivuosien budjettikehyksistä. Helsingin Sanomien haastattelussa (5.12.) Katainen jyrkensi näkemyksiään siitä, mitä hän puhui tiistaina julkaistussa Savon Sanomien haastattelussa.

Pääministerin mielestä keinot suomalaisten työurien pidentämiseen on löydettävä nopeasti. Niinpä hän vaatiikin työmarkkinajärjestöjä ratkaisuihin jo maaliskuun kehysneuvotteluihin mennessä. Viime keväänä järjestöt sopivat, että aikaa tähän olisi ensi vuoden loppuun saakka.

Katainen on valmis siihenkin, että työmarkkinajärjestöt lykkäävät asian hallituksen käsiin. Siinä tapauksessa järjestöjen on pääministerin mukaan kuitenkin turha vikistä, että hallitus tekee asioita järjestöjen ohi.

Katainen on täysin oikeassa siinä, että ratkaisuilla on kiire. Järjestöillä on ollut käytännössä vuosia aikaa neuvotella yhteisestä näkemyksestä, mutta sellaista ei ole löytynyt. Kaikki tieto on olemassa, tarvitaan vain sopimista.

Kokonaan eri asia sitten on, löytyykö yksituumaisuutta tarvittavista keinoista hallituksessakaan. Hallituksen vasemmistopuolueet vastustavat esimerkiksi eläkeiän nostamista, joka kuitenkin olisi tehokkain tapa vaikuttaa työuriin.

Tämä tosiasia pehmentää Kataisen uhkavaatimusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Vanhemmuuden taikaa

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.