Kataloniassa kaivataan Ahtisaaren oppeja

Nobel-palkittu rauhanvälittäjä, presidentti Martti Ahtisaari osui Katalonian kriisin ytimeen sättiessään sekä Espanjan hallituksen että itsenäisyysmieliset katalaanit. EUobserver-verkkolehdessä Ahtisaari sanoi pitävänsä hallituksen reaktioita itsenäisyysvaatimuksiin liian kovina, mutta nimitti samalla separatistien tekoja yksinkertaisesti tyhmiksi.

Molemmat osapuolet ovat toimineet taitamattomasti tapahtumaketjussa, joka alkoi noin kuukausi sitten laittoman kansanäänestyksen väkivaltaisesta tukahduttamisesta. Tasaväkistä tyhmyyskilpailua johtavat tällä haavaa itsenäisyysmieliset, joiden hanke paljastui kangastukseksi viimeistään toissa perjantaina. Tuolloin Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen, joka jäi vaille vastakaikua ulkovaltojen johtajilta.

Muun muassa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja USA:n ulkoministeriön yksimielinen viesti kuului, että Katalonia kuuluu erottamattomasti Espanjaan. Keskushallinto on hyödyntänyt vaurasta maakuntaa maan köyhempien alueiden hyväksi, mutta se ei tee Kataloniasta sorron tyyssijaa. Katalonia on kukoistanut osana Espanjaa.

Myöskään itsenäisyystahto ei ole alueen ihmisten joukossa ollut sillä yksimielisyyden tasolla, joka oikeuttaisi alueparlamentin julistusta. Tosin hallituksen ankarat otteet pääministeri Mariano Rajoyn johdolla synnyttävät vaikutelman kuin maan johto tieten tahtoen lietsoisi erohaluja. Sovittelevammalla asenteella Madridin suunnasta olisi voitu välttää kriisin kärjistyminen nykytilaan tai se, että katkeruuden pesäkkeitä jää kytemään.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Tammikko arvioi, itsenäisyyshanke on tavallaan käyty loppuun julistuksen ja kansainvälisen yhteisön torjunnan jälkeen. Ratkaisevan tärkeää on, miten kriisiä hoidetaan jatkossa. Hallitus hajotti alueparlamentin heti julistuksen jälkeen ja ilmoitti ennenaikaiset aluevaalit pidettäviksi 21. joulukuuta. Torstaina entisen aluehallituksen jäseniä määrättiin vangittaviksi. Heitä voi odottaa jopa 30 vuoden tuomio kapinasta. Syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont on maanpaossa Belgiassa. Kysymys kuuluu, voivatko vangitut tai mahdollisesti Puidgemont saada aidosti oikeutta, ja voiko tulevia vaaleja pitää vapaina.

Hallitus on tällä erää kriisissä voimansa tunnossa, mutta juuri silloin armeliaisuus voisi olla valtioviisautta. Tavoitteena on kaikesta huolimatta pidettävä itsehallinnon vahvistamista, joka suitsisi myös separatismin ylilyöntejä. Kataloniassa ei puhuta väkivaltaisen vallankumouksen tai terrorismin uhasta, joten valtion voimatoimet pitäisi suhteuttaa sen mukaan. Ahtisaaren mukaan Espanjan on päästettävä Katalonian entiset poliittiset johtajat vapaasti maahan ja osallistumaan aluevaaleihin. Valtionjohtajan taitoon kuuluu sekin, kenen neuvoja kuuntelee. Rajoyn kannattaisi konsultoida ennen siirtojaan Ahtisaarta, alansa parhaita maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.