Katkeran Kyrön tilitys

Hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ei paljastanut mitään dramaattista uutta Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa viime lauantaina. Kyrön sanoma oli vanhan toistoa. Nyt odotetaan mielenkiinnolla, mihin keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinta johtaa. Tutkimuksissa selvitetään, annettiinko kohutussa STT-oikeudenkäynnissä totuudenvastaisia todistajalausuntoja.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuonna 2000 STT:n päätoimittajan ja toimittajan sakkoihin julkisesta herjauksesta ja maksamaan korvauksia hiihtäjä Jari Räsäselle. STT oli uutisessaan vuonna 1998 väittänyt Räsäsen hankkineen kasvuhormonia. Korvauksia sai myös Hiihtoliiton neljä johtohenkilöä.

Kyrö toimi pitkään Hiihtoliiton valmennustehtävissä 1990- ja 2000-luvuilla. Hänen dopingväitteissään on perää. Sen todistavat suomalaishiihtäjien käryt Lahden MM-kisoissa 2001.

Dopingsotkussa on ainakin kaksi näkökulmaa: juridinen ja moraalinen. Juridinen kysymys on, johtaako poliisin esitutkinta STT-jutussa uuteen oikeudenkäyntiin. Moraaliselta kannalta dopingin käyttö on tietysti väärin ja tuomittavaa. Toisaalta on muistettava, että Lahdessa kärynneet urheilijat saivat Kansainväliseltä Hiihtoliitolta (FIS) kovat rangaistukset. He ovat kilpailukieltonsa kärsineet ja nyt vanhojen kaiveleminen ikään kuin uutena asiana tuntuu happamalta. Kyrön kohdalla voi kysymyksessä olla myös katkeruus, sillä mies sai elinikäisen toimitsijakiellon.

Kyrön vuodatuksessa on erikoista hiihtäjä Virpi Kuituseen kohdistunut erityisen voimakas kritiikki. Katkera Kyrö haluaa näköjään mustamaalata edelleen suomalaista huippuhiihtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.