Katkeran Kyrön tilitys

Hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ei paljastanut mitään dramaattista uutta Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa viime lauantaina. Kyrön sanoma oli vanhan toistoa. Nyt odotetaan mielenkiinnolla, mihin keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinta johtaa. Tutkimuksissa selvitetään, annettiinko kohutussa STT-oikeudenkäynnissä totuudenvastaisia todistajalausuntoja.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuonna 2000 STT:n päätoimittajan ja toimittajan sakkoihin julkisesta herjauksesta ja maksamaan korvauksia hiihtäjä Jari Räsäselle. STT oli uutisessaan vuonna 1998 väittänyt Räsäsen hankkineen kasvuhormonia. Korvauksia sai myös Hiihtoliiton neljä johtohenkilöä.

Kyrö toimi pitkään Hiihtoliiton valmennustehtävissä 1990- ja 2000-luvuilla. Hänen dopingväitteissään on perää. Sen todistavat suomalaishiihtäjien käryt Lahden MM-kisoissa 2001.

Dopingsotkussa on ainakin kaksi näkökulmaa: juridinen ja moraalinen. Juridinen kysymys on, johtaako poliisin esitutkinta STT-jutussa uuteen oikeudenkäyntiin. Moraaliselta kannalta dopingin käyttö on tietysti väärin ja tuomittavaa. Toisaalta on muistettava, että Lahdessa kärynneet urheilijat saivat Kansainväliseltä Hiihtoliitolta (FIS) kovat rangaistukset. He ovat kilpailukieltonsa kärsineet ja nyt vanhojen kaiveleminen ikään kuin uutena asiana tuntuu happamalta. Kyrön kohdalla voi kysymyksessä olla myös katkeruus, sillä mies sai elinikäisen toimitsijakiellon.

Kyrön vuodatuksessa on erikoista hiihtäjä Virpi Kuituseen kohdistunut erityisen voimakas kritiikki. Katkera Kyrö haluaa näköjään mustamaalata edelleen suomalaista huippuhiihtoa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.