Katse eteen ja taakse

Viisi vuotta. Pienen ihmisen elämässä jättiläisen askel, aikuisen silmissä hetken kiito. Minulle viimeiset viisi vuotta ovat olleet kokemusrikasta ja opettavaista aikaa.

Valinta Euroopan parlamenttiin alkukesän 2009 vaaleissa oli mullistava käänne. Kahden lapseni syntymät ovat kuitenkin olleet viimeisten vuosien tähtihetket, jotka määrittävät tulevaisuuteni ja käytettävissä olevat voimavarani myös politiikassa.

Työ Euroopan parlamentissa ja viimeiset kaksi vuotta keskustan varapuheenjohtajana ovat olleet unelmatehtäviä.

Kumpaankin olen voinut yhdistää ne tavoitteet, joiden puolesta olen alun perin lähtenyt mukaan politiikkaan. Ihmisten ja alueiden välinen tasa-arvo sekä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus.

Olen kiitollinen näistä tehtävistä ja vuosista, jotka ovat antaneet paljon ja olleet minulle enemmän kuin työ tai poliittinen luottamustehtävä. Ne ovat olleet elämänsisältö.

Ilmoitin jo vuosi sitten, etten asetu ehdolle Euroopan parlamentin vaaleissa. Viikko sitten ilmoitin myös, etten jatka keskustan puoluejohdossa. Poisjäämisen hetki on oivallinen, sillä Sipilän komentoon jäävästä puolueesta ei ainakaan tarvitse käyttää vertausta uppoavasta laivasta.

Samalla olen tehnyt ratkaisun pyrkiä keskustan eduskuntavaaliehdokkaaksi Uudeltamaalta, jossa perheeni koti on sijannut jo useamman vuoden.

Muunkinlaiset ratkaisut olisivat olleet mahdollisia. Reissasin ensimmäisen lapseni kanssa Brysselissä. Toisen lapsen syntymän jälkeen halusin rauhoittaa perhearjen kotimaahan ja järjestää tehtäväni niin, että pystyn olemaan lapsilleni läsnä.

Kaikki ratkaisut, jotka tulevat sydämestä, ovat helppoja. Työ Euroopan parlamentissa ja matkustaminen kolmen maan välillä ei ole helpoimmin sovitettavissa kahden pienen lapsen rytmittämään arkeen.

Päätös EU-työstä luopumisesta tuntui oikealta. Samasta syystä on luontevaa luopua keskustan varapuheenjohtajuudesta.

Itä-Suomen ja Varkauden tytölle vaikein päätös on siirtyä tavoittelemaan uuden kotimaakunnan edustajaehdokkuutta kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Olen ollut politiikassa vilpittömästi Itä-Suomen asialla, koska se oli ajankohtainen ja tarpeellinen työnsarka Euroopan parlamentissa.

Elämän virrassa on kuitenkin edettävä myös politiikassa toimivien, eikä oman perhe-elämäni pysyvä muuttaminen Pohjois-Savoon olisi tällä hetkellä mahdollista.

Työtä Itä-Suomen edunvalvojille näyttää edelleen riittävän.

Liikennemäärärahat, koulutuksen tasa-arvoiset mahdollisuudet, elinkeinojen kehittämisedellytykset tai vaikkapa bioenergian edistäminen ovat Itä-Suomelle tärkeitä hankkeita, joita nyt istuva hallitus ei ole ottanut asialistalleen.

Ne ovat myös asioita, jollaisia voi olla edistämässä kotimaan politiikassa, onpa mandaatti sitten mistä maakunnasta tahansa.

Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja ja Euroopan parlamentin jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.